По официјалното објавување на веста, сега и дефинитивно знаеме дека навивачите ќе имаат дозвола да присуствуваат на стадионите на ЕУРО 2020! УЕФА за да им помогне на имателите на билети даде одговори за некои од најчесто поставуваните прашања.

  • Дали гледачите ќе можат да присуствуваат на натпреварите на ЕУРО 2020?

Да! Фановите ќе можат да присуствуваат на натпреварите на ЕУРО 2020 ова лето.

Во моментов девет градови домаќини ги потврдија капацитетите на стадионите, вклучувајќи ги Амстердам, Баку, Букурешт, Будимпешта, Копенхаген, Глазгов, Лондон, Рим и Санкт Петербург.

Градовите Билбао во Шпанија, Даблин во Р.Ирска и Минхен во Германија имаа рок до 23-ти април да дадат дополнителни информации за нивните планови.

Непопустливост на градските власт во Даблин и Билбао во однос на присуството на публика на стадионите ги чинеше губење на организацијата на натпреварите од претстојното Европско првенство.

🏟️ Колку навивачи ќе бидат дозволени на стадионите?

ЕУРО 2020 Ковид

Санкт Петербург и Баку потврдија капацитети со исполнетост од 50%.

Будимпешта има за цел да биде домаќин со 100% од капацитетот на стадионот, но со строги услови за влез на стадионот за гледачите.

Амстердам, Букурешт, Копенхаген, Глазгов и Рим ќе бидат домаќини на 25% – 33% од капацитетите на стадионите.

Лондон потврди минимален капацитет од 25% за првите три натпревари во групата и осминафиналето.

Амстердам, Букурешт, Копенхаген и Санкт Петербург ја одржуваат отворена опцијата за зголемување на бројот на дозволени навивачи на стадионите. Лондон исто така се надева дека ќе потврди поголем капацитет за полуфиналето и финалето, но за таа одлука ќе се чека до почетокот на месец Јуни.

Како беа донесени одлуките околу исполнетоста на капацитетите на стадионите?

Одлуките ги донесоа домаќините. Клучен индикатор беше проекцијата на подобрена здравствена состојба во нивните земји. Беа земени во предвид многу фактори, вклучувајќи го и локалното вакцинирање, нивните планови за повторно отворање на економијата и очекуваното забавување на вирусот поради потоплите температури.

Во многу земји, ЕУРО 2020 веќе беше дел од нивната национална стратегија за закрепнување од економските последици.

Покрај тоа, УЕФА тесно соработуваше со Светската здравствена организација (СЗО) за да ја прилагоди алатката за проценка на ризикот на СЗО COVID-19 за ЕУРО 2020.

  • Ограничувања за патувања поврзани со COVID-19

✈️ Дали ќе можам да патувам во земја домаќин на ЕУРО 2020?

Ограничувањата за патувања поврзани со КОВИД-19 постојано се менуваат, па многу е тешко да го испланирате патувањето во град домаќин од странство.

Имајте ги на ум ограничувањата за влез на граница и наметнатите барања за време на патувањето. Нема да се прават исклучоци за имателите на билети. Без ралика дали имате билети или не, за вас ќе важат истите правила почнувајќи од граница, до конечната дестинација. Ова може да вклучува обврска за карантин, да се обезбеди негативен резултат на тест за COVID-19, ограничување на должината на престојот, итн. Во некои случаи, влезот во земјата домаќин од странство воопшто нема да биде дозволен.

Но сето ова се само наговестувања, претпоставки и замисли. Конечната одлука ќе биде поединечна за секоја држава и град и таа веројатно ќе се донесе во зависност од епидемиолошката состојба во земјите и тоа на еден месец од почетокот на турнирот.

Унгарија, Азербејџан и Русија веќе воспоставија посебни процедури:

Како носител на билет што патува за Будимпешта, од вас нема да се бара карантин. Други ограничувања, како што се два негативни резултати од тест за COVID-19, се уште важат.

Меѓународното патување до Баку не е дозволено за нерезиденти, но сепак имателите на билети кои се државјани или жители на Турција, Швајцарија и Велика Британија плус земјите пласирани во четвртфиналето ќе можат да добијат виза. Тие ќе имаат право на ослободување од карантин, со доказ за негативен резултат на КОВИД-19.

Исто така, ќе има исклучоци за сопствениците на билети во Санкт Петербург.

Покрај тоа, ако одите во Букурешт, ќе бидете ослободени од карантин, но ќе мора да презентирате негативен резултат од тест за COVID-19 и да го ограничите престојот на помалку од 48 часа.

  • Ограничувања за патување и услови за влез по земја:

Амстердам, Баку, Букурешт, Будимпешта, Копенхаген, Глазгов, Минхен, Лондон, Рим и Санкт Петербург.

Непопустливост на градските власт во Даблин и Билбао во однос на присуството на публика на стадионите ги чинеше губење на организацијата на натпреварите од претстојното Европско првенство.

УЕФА во последен момент одлучи натпреварите предвидени да се играат во Даблин да бидат преместени во Лондон и Санкт Петербург, Шпанија проблемот сама го реши со тоа што наместо Билбао ќе се игра ЕУРО во Севиља, а Минхен се спаси откако дозволи присуство на барем 14.500 гледачи.