Grupa A WC

Група А на Светското првенство е доста интересна група и како што многумина ја нарекоа “шарена”. Имено, во оваа група сите четири селекции се од различни континенти, а во истата е и домаќинот Катар.

И покрај тоа што беше послабо рангиран, домаќинот автоматски беше додаден во групата А, како што е традиција на Светските првенства.

Фаворит во групата е Холандија, која го пропушти последното Светско првенство, но сега има еден навистина силен тим. Во оваа група А, е и Сенегал – шампионот на Африка, што ја прави оваа група навистина интересна. И, конечно, Еквадор беше извлечен од последниот шешир за да ја заокружи групата.

Според рангирањето на ФИФА, Катар го доби вториот најтежок тим од вториот шешир, најтешкиот тим од третиот шешир и вториот најтежок тим од четвртиот шешир – брутално!

Двете селекции кои ќе завршат на првите две места од групата А, во осминафиналето ќе се сретнат со екипите од групата Б.

Распоред на натпревари од група А

Датум                                Време на натпреварот                             Стадион

Пон. 21 Ноември           Сенегал – Холандија      13:00 часот       Стадион Ал Тумама

Пон. 21 Ноември           Катар – Еквадор              19:00 часот        Стадион Ал Бајт

Пет. 25 Ноември            Катар – Сенегал              16:00 часот       Стадион Ал Тумама

Пет. 25 Ноември            Холандија – Еквадор,    19:00 часот,       Меѓународен стадион Калифа

Вторник. 29 Ноември   Холандија – Катар,         18:00 часот,       Стадион Ал Бајт

Вторник. 29 Ноември   Еквадор – Сенегал,        18:00 часот,       Меѓународен стадион Калифа