Grupa B WC

Група Б на Светското првенство ветува дека ќе биде една од попривлечните во 2022 година. Како да биде поинаку кога на зелениот терен ќе бијат битка земји кои се ривали на секое можно поле: Англија, САД и Иран, заедно со уште еден тим што допрва треба да се одреди.

Англија беше тимот од првиот шешир. Зад шампионите од 1966 година, беа САД од вториот шешир, па Иран.

Конечно, од последниот шешор, тоа е неодлучното место во европскиот плеј-оф на кое би можело да се најде некој од селекциите на Велс, Шкотска или Украина. Велс ќе чека да биде домаќин на победникот од мечот меѓу Украина и Шкотска, откако на двете земји им беше одложен мечот до летото поради војната во Украина.

Соединетите Американски Држави играа и со Англија и со Иран на претходните Светски првенства. САД ја изненадија Англија двапати во минатото -во 1950 година со познатата победа што ја исфрли Англија од шампионатот и во 2010 година со нерешениот резултат со кој САД беа на врвот на групата.

Распоред на натпревари од група Б

Датум                                     Време на натпреварот (ЕТ)                     Стадион

Пон, 21 ноември      Англија – Иран               16:00 часот.       Интернационален стадион Калифа

Пон, 21 ноември      САД – ?                              22:00 часот.       Стадион Ахмад Бин Али

Пет, 25 ноември       ? – Иран                           13:00 часот.       Стадион Ахмад Бин Али

Пет, 25 ноември       Англија – САД                 22:00 часот.       Стадион Ал Бајт

Вто, 29 ноември        ? – Англија                      22:00 часот.       Стадион Ахмад Бин Али

Вто, 29 ноември        Иран – САД                     22:00 часот.       Стадионот Ал Тумама