Апликации за обложување и коцкање со реални пари достапни на Google Play !

Google Play во текот на овој месец ќе започне со објавување на мобилни апликации за коцкање и обложување со реални пари, со што ќе се стави крај на долгогодишната забрана за коцкање што во сила е од 2013 година.

Иако Android софтверот на Google е најпознат мобилен оперативен систем во светот, за разлика од iOS на Apple, досега не подржуваше никакви апликации за обложување со вистински пари. Поради тоа корисниците на Android доколку сакаа да се обложуваат со вистински пари преку интернет, приморани беа да инсталираат апликации диретно од веб страната на операторот. Тоа не само што го намали бројот на новите потенцијални корисници, туку се појавија и непријатности при надградбите на апликациите.

Добро познато е дека телефоните на Google Android доминираат на глобалниот пазар, а Apple iOS е на второто место, а сега со појавата на апликациите за обложување Google Play би требало дупло да го зголеми бројот на корисници кои за прв пат би почнале да користат ваков вид на апликации.

Корисниците на Google Play во Велика Британија, Франција и Република Ирска ќе бидат првите кои ќе имаат пристап до апликациите за коцкање и обложување. До крајот на оваа година или на почетокот на наредната 2018 година, оваа промена на политиката се очекува да се прошири и низ останатите земји.

Тоа пак дефинитивно би довело до ширење на пазарот и би требало да очекуваме поголем број на iGaming компании кои ќе бидат заинтересирани за развивање на нови апликации за Android уредите, што би значело појава на нови мобилни онлајн казина и обложувалници. Според тоа, изгледа сега е најдобриот момент да се стави фокус на содржината на мобилните апликации за Android / Google play.

iGaming операторите спроведоа големи заштитни мерки за своите потрошувачи

Додека Apple не го сметаше проблемот со возраста на корисниците како проблем за менување на правилата и донесување на заштита, нудејќи широк спектар на различни апликации кои варираат од казино до спортско обложување, главното прашање на Google околу апликациите за коцкање беше фактот што не можеа да ја ограничат возраста на оние кои ќе имаат пристап до тие апликации и се посветија целосно на решавање на тој проблем.

Во изминативе неколку години, операторите за онлајн обложување или коцкање беа повикувани многу пати да го подобрат нивното внатрешно регулирање кога станува збор за одговорно обложување, а тоа се покажа како доста чуствителна тема во индустријата, бидејќи постојано е под будното око на јавноста. Тие се свесни дека коцкањето или обложувањето би требало да биде забавно и корисниците да уживаат во него, па iGaming индустријата земајќи ги во предвид негативностите на коцкањето и обложувањето, постојано се обидуваше да пронајде начин да ги заштити своите корисници да преминат во зависници, што секако е за поздрав.

Господинот Грин поаѓајќи од тие обиди за заштита на корисниците објави дека Green Gaming веќе имаат алатка која ќе помогне во идентификација на ризично однесување кај корисниците и ќе понуди помош за истите.

Kindred Group пак објавија проект за преглед во однесувањето на корисникот, со кој ќе може да се идентификува шемата на одговорно коцкање или обложување кај корисниците, со што би се помогнало во подобрување на алатките за коцкање.

Исто така мора да се напомене дека едни од најпознатите онлајн обложувалници Sky Bet & William Hill ги здружија силите за развој на алгоритам за препознавање на проблематично однесување кај корисниците. Детектираните корисници ќе бидат проверени и доколку се воспостави дека кај играчот има ризик од зависност или слично, истите би имале само лимитирани и одредени придобивки.

Сега веќе слободно може да се каже дека со оглед на тоа што операторите превземаат поголема одговорност кон своите потрошувачи, корисниците ќе имаат големи придобивки.

Секој напредок поврзан со тоа како потрошувачите се справуваат со социјалната одговорност, ќе биде вклучен во прегледите на операторите и подржан од страна на блоговите. Ова би било клучна надградба за да се обезбеди повисок квалитет и заштита на потрошувачите кој ќе имаат многу придобивки во иднина.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*