Врховниот суд ќе ја разгледа жалбата на Њу Џерси за легализирање на спортското обложување

Гувернерот на Њу Џерси, Крис Кристи 5 години се обидува да обезбеди законска рамка за спортското обложување.

Спортската слика во САД е променета во последните години со тоа што НХЛ и наскоро НФЛ ќе имаат екипи во Лас Вегас.

Врховниот суд во вторникот објави дека ќе ја разгледа жалбата на Њу Џерси за легализирање на спортското обложување, неочекуван развој на ситуацијата со спортското обложување во САД. Гувернерот на Њу Џерси, Крис Кристи, двапати се обиде да добие законско решение, еднаш во 2012 и повторно во 2014 година, меѓутоа беше тужен од страна на НЦАА, НФЛ, МЛБ, НБА и НХЛ и двата пати.

Моментално важечки е Законот за професионална и аматерска спортска заштита од 1992 година, кој ги забрани сите спортски обложувања.

Невада е единствената држава во која е дозволено целосно обложување според законот. Исклучокот предизвика други држави да бараат патишта кои им овозможуваат да обезбедат обложување. Разгледувањето на жалбата од страна на Врховниот суд е првиот јасен напредок на Њу Џерси во обидот да се легализира обложувањето. Ако успее да ја добие жалбата, Њу Џерси ќе ја отвори вратата за други држави да го следат примерот.

Професионалните лиги почнаа да ги менуваат своите ставови за обложувањето, што би можело да придонесе за одлуката на Судот да го разгледа случајот. Комесарот на НБА, Адам Сребрер, излезе со поддршка на коцкањето, а НХЛ веќе и има клуб од Лас Вегас.
МЛБ е во процес на менување на своите ставови, благодарение на комесарот Роб Манфред. НФЛ останува главен противник, и тоа би можело да биде најголемата поради нејзиното влијание врз спортот во САД. Меѓутоа со преместувањето на Raiders во Лас Вегас прашање е колку долго НФЛ може да издржи ако другите три големи лиги ги променат своите ставови.

Сепак процесот на жалба е долг. Петгодишната борба за легализирање ќе трае подолго, па дури и доколку Врховниот суд му додели права за обложување на Њу Џерси, тоа е само една држава.

1 Trackback / Pingback

  1. Њу Џерси очекува џекпот во обидот да се легализира спортското обложување - Kladenje.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*