Азиски хендикеп

Иако за искусните играчи ова е веќе рутина, за оние со помалку искуство кои се навикнати да се обложуваат само на 1X2 или „Европски хендикеп“, ова е помалку познато. За Азиски хендикеп, потребно е поинаку да се размислува. Овде ќе прочитате како функционира азискиот хендикеп. Доколку не сте запознаени со основните правила на азиски хендикеп, ви препорачуваме да го прочитате овој текст.

Два исходи наместо три

Азискиот хендикеп се разликува од европскиот хендикеп бидејќи постојат само два исходи на кои може да се обложувате. За почеток, како пример земаме натпревар помеѓу Милан и Лацио.

Во европскиот хендикеп, обложувалницата ви дава ваква понуда:

Милан – Лацио (0-1):    1: 2.25    X: 3.60   2: 3. 00

Во азиски хендикеп, ќе изгледа вака

Милан (-1.5) – Лацио (+1.5): 2.35 – 1.65

Истиот облог може да биде составен и како:

Милан  (-1.5) – Лацио: 2.35 – 1.65 или Милан (-1.5): 2.35 Лацио (+1.5): 1.65

Како што можете да забележите, има само два исходи во азискиот хендикеп. Во овој случај, играчот може да се обложи Милан да победи со 2 или повеќе голови, со коефициент 2.35, или Лацио да изгуби со максимум од еден гол, со коефициент 1.65.

Во европскиот хендикеп, може да се обложите на три исходи, победа на Милан со два или повеќе голови, победа на Милан со еден гол или Лацио да добие со нерешено.

Што ако хендикепот за Милан беше „-1“ наместо „-1.5“?

Во тој случај, би изглеало вака:

Милан (-1) – Лацио (+1): 1.75 – 2.20

Доколку уплатите на Милан (овде со коефициент 1.75), тие повторно треба да победат со 2 гола со цел да го добиете облогот. Доколку уплатите на Лацио (коефициент 2.20), ќе го добиете облогот доколку Лацио не изгуби. Слично како и кај европскиот хендикеп, но со една значајна разлика.

Што ако Милан победи со точно еден гол разлика? Во европскиот хендикеп (0-1), оние кои уплатиле на хендикеп X, ќе го добијат облогот. Додека оние кои уплатиле за победа на Милан или Лацио ќе го изгубат облогот. Ова не е случај во азискиот хендикеп, каде има само две опции за обложување. Овде, ако Милан победи со еден гол, на играчите кои се обложиле и на Мiлан и на Лацио влогот им се рефундира.

Ако натпреварот беше понуден со следниов хендикеп: Милан (-0.5) – Лацио (+0.5): 1.40 – 3.05 (каде за Милан има хендикеп -0.5) е случај на принцип, исто како во првичниот пример каде хендикепот за Милан беше „-1.5“, само што коефициентот овде е понизок, бидејќи условот е Милан само да победи.

Како што можете да забележите, има разлика во коефициентите, бидејќи победа со разлика од два гола, е потешко отколку само победа. Исто така, условот за Лацио каде им е потребно барем нерешено, е значително потежок од претходиот пример, каде можеше да изгубат со еден гол разлика.

Замислете го следниов хендикеп:

Милан (0) – Лацио (0): 1,20 – 4,75

Ова значи дека и двата тима започнале од 0 и уплатите на двата тима ќе бидат рефундирани доколку натпреварот заврши нерешено.

Ова би било тоа доколку азискиот хендикеп нудеше хендикепи со „чисто“ полн број или половина број на голови. Сепа, ова не е се. Обложувалниците често нудат и хендикеп со „четвртина“ голови.

 

Хендикеп со четвртини

Да претпоставиме дека обложувалницата поставила ваков услов:

Милан (-1.25) – Лацио (+1.25): 2.00 – 1.90

Или (истиот облог):

Милан (-1, -1.5) – Лацио(+ 1, + 1.5): 2.00 – 1.90

Што значи ова?

„Фрагментиран“ или „четвртина“ азиски хендикеп е всушност два облози во еден.
Eдниот е за условот на првиот хендикеп а другиот за условот на вториот хендикеп.

Најчесно е да се објасни врз основа на „Сплит“ методот (“-1, -1.5”), но повеќето обложувалници на нивните вебстрани ја користат едноставноста на „четвртинската“ презентација.

Сепак, исто е. Во случај на хендикеп за Милан од “-1, -1.5” (или “-1.25”), облогот е поделен на два дела.

Во првата половина, Милан има коефициент од 2.00 за хендикеп од „-1“, а во втората половина има исто коефициент од 2.00, но овде за хендикеп од „-1.5).

Двата облози се пресметуваат независно, и секој за половина од вкупната уплатена сума. Доколку уплатите Милан да победи со два гола, ги добивате двете половини од облогот, што значи дека целата сума се пресметува по коефициентот 2.00. Доколку заврши нерешено, или Лацио победи, ги губите двете половини и целата уплата.

Но што ако Милан победи со еден гол рзлика? Во тој случај, ви се рефундира влогот за едната половина од облогот (делот за „-1“), додека влогот за втората половина (делот „-1.5“) го губите. Да земеме пример 100 денари, 50 денари ни се рефундираат, а останатите 50 ги губиме.

Концептот мора да се разбере целосно. Можеби повеќето играчи не го гледаат како нешто посебно враќањето на половина од сумата, но тоа е еден вид „утешителна награда“. Гледано подолгорочно, овој повраток на пари може да е од големо значење за сметката на играчот.

 

И за крај „поделени“ добивки…

Најтешкото го оставивме за крај. Што ако во сите случајот погоре, ние уплатевме на Лацио?

Доколку Милан победеше со два гола или повеќе разлика, ќе ги изгубевме сите пари, а ако беше нерешено или Лацио победеше, ќе го добиевме облогот со коефициент 1.90. Но што ако Милан победеше со точно еден гол разлика?

Одговорот е: ќе добиевме, иако не 100%, сепак ќе имавме одлична исплата.

Повторно, треба да го поделиме облогот на два дела: За првиот дел (со „+1“ хендикеп за Лацио) ќе ни беше рефундирана сумата а за вториот дел (со „+1.5“ хендикеп за Лацио), ќе го добиевме облогот. Замислете да ставевме 100 евра на Лацио. Ќе ги добиевме назад 50 евра за првиот дел. A за вториот дел, за останатите 50 евра, ќе имавме добивка по коефициент од 1.90, односно 95 евра. Вкупно, ќе имавме исплата од 145 евра.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*