Кладење (обложување) на поголем коефициент (value betting)

Доколку сте почетник во спортското обложување, може од време на време да ги слушнете поискусните играчи да споменат „повисоката вредност“ или „Кладење на поголем коефициент“ (value betting).

Што всушност сакаат да кажат со тоа?

 1. Што е повисока вредност или кладење на поголем коефициент?
  Клучот до успешно обложување е да ги пронајдете ситуациите со повисока вредност. Вакви ситуации се кога коефициентот кој го нуди обложувалницата претставува веројатност која е помала од реалната веројатност на исходот.

  Да земеме пример со фрлање на паричка. Со фрлањето паричка, можни се два исходи. Паричката ќе застане на глава или петка. Веројатноста да се падне глава или петка е еднаква, односно 50%. Користејќи ја оваа веројатност за да се пресмета коефициентот, добиваме децимална вредност од 2.00 за глава и 2.00 за петка, односно 100/50=2.00.

  Да речеме дека имаме две обложувалници
  Обложувалницата A нуди коефициент од 1.90 за глава
  Обложувалницата Б нуди коефициент од 2.10 за глава.

  Да речеме дека сакаме да се обложиме на глава, која од овие обложувалници нуди повисока вредност?
  Можеме да ја пресметаме вредноста на овој начин:
  (Веројатност поделена со децималниот коефициент) минус 100%

  Да ја погледнеме Обложувалницата А
  • Нуди коефициент 1.90.
  Ја пресметуваме вредноста
  (50% поделено со 1.90)-100%= -5%
  Со -5%, обложувалницата А ни нуди помала вредност од вистинската. Ова не е облог на кој сакаме да се обложиме. Не е ситуација со поголема вредност.

  Да ја погледнеме обложувалницата Б
  • Нуди коефициент 2.10.
  Да ја пресметаме вредноста:
  (50% поделено со 2.10)-100%= 5%
  Обложувалницата Б ни нуди вредност од 5% за обложување на глава. Ова е вистинска шанса за обложување на повисока вредност, која треба да ја прифатиме.

 2. Предноста на обложувалницата
  Еве ја лошата вест.
  Ниту една обложувалница нема да ви понуди ситуација со повисока вредност, како во примерот со фрлањето паричка.
  Ако ви понудат, тогаш многу брзо ќе останат без работа.
  Всушност, обложувалниците немаат намера да ви понудат ситуации со повисока вредност. Секогаш планираат да ви понудат коефициенти кои се со помала вредност.
  На пример, во реалноста, обложувалницата ќе ви понуди коефициенти за фрлање паричка од 1.90 за глава и 1.90 за петка
  Да речеме дека ќе имаат облози за глава од вкупно 100 фунти, и вкупно 100 фунти на облози за петка, значи вкупно облози од вредност 200 фунти. Да речеме дека победува глава. Обложувалницата исплаќа по коефициент од 1.90 за тие облози од вкупно 100 фунти, значи исплаќа 190 фунти.
  Но, тие имаа облози за вкупно 200 фунти. Да, ги задржуваат тие 10 фунти за нив. Ова е познато како провизија. Ова е начинот на кој обложувалницата заработува пари, со тоа што не ја нуди целосната вредност на коефициентите.
 3. Пример од реалноста
  Засега, да разгледаме еден пореален пример за пресметување на вредноста. Фудбалски натпревар:
  Да речеме дека играат Манчестер Јунајтед и коефициентот за победа е 2.50.
  Коефициентот од 2.50, имплицира дека веројатноста да победи Манчестер Јунајтед е 40%. Да речеме дека сме ја завршиле домашната задача и сме пресметале веројатност од 50% за победа на Мачестер Јунајтед.
  Ја пресметуваме вредноста:
  (50% поделено со 2.50)-100% = 25%
  Супер. Доколку веројатноста која ја пресметавме за победа на Манчестер Јунајтед е точна, тогаш сме ја идентификувале ситуацијата со повисока вредност. Од друга страна, ако веројатноста која ја пресметавме беше помала од веројатноста од 40% која ја нуди обложувалницата, тогаш коефициентот од 2.50 не би претставувал ситуација со повисока вредност.
 4. Како да најдеме ситуации со повисока вредност?
  Ако обложувалниците не планираат да понудат целосна вредност на коефициентите, тогаш како да најдеме ситуации со повисока вредност? Тоа е вечното прашање. Ова е задача за секој кој сака да се соочи со обложувалниците и да стане успешен во спортско обложување. Како и сите добри работи, потребно е време и труд. Еве како да станете подобри во откривањето на ситуации со повисоки коефициенти:

  Станете специјалист

  Кога за прв пат ќе започнете да се обложувате, добра идеја е да станете специјалист. Конкретно, добра идеја е да станете специјалист за лигите и турнирите кои веќе ви се познати. Откако ќе развиете осет за пронаоѓање повисока вредност фокусирајќи се на лигите кои добро ги познавате, тогаш ќе можете да го применете тоа што сте го научиле и за другите лиги и турнири. Прво обложувајте се на она што го познавате, а потоа проширувајте го вашето поле на стручност.

  Разберете ги веројатностите

  Не е потребно да бидете специјалист за математика за да ги пресметате повисоките вредности. Но она што треба да го разберете е веројатноста. Зошто? Затоа што коефициентите ја претставуваат веројатноста на одреден исход. Ова е познато како „имплицирана веројатност“ и се пресметува вака:

  Имплицирана веројатност = 1 / децимален коефициент

  Па, ако го земеме примерот со фрлањето паричка, имплицираната веројатност за коефициентот 2.10 е:
  имплицирана веројатност = 1 / 2.101
  имплицирана веројатност = 47.62%
  Па така, понудениот коефициент сугерира дека веројатноста паричката да застане на глава е 47.62%. Но, нашата проценка за веројатноста паричката да застане на глава е 50%. Значи ова е облог со повисока вредност, затоа што веројатноста паричката да застане на глава е поголема од веројатноста која ја претставува понудениот коефициент.

  Поставете свои коефициенти

  Ова е одлична вежба и ќе ви помогне да ја развиете вашата способност за идентификување на повисоки вредности. Седнувате и ги разгледувате идните натпревари во лигите или турнирите на кои се обложувате и креирате ваши коефициенти, коефициенти кои вие сметате се реални за тој натпревар. Ова го правите без да гледате во коефициентите од другите обложувалници. Ова е само вашето мислење.

  Не можеме да ви објаснеме колку е корисна оваа задача за играчите кои се нови во спортско обложување. Креирањето ваши коефициенти ве прави да размислувате за веројатности и со прокерката на резултатите на вашите коефициенти ви овозможува да се натпреварувате против искусните обложувалници. Потребно е време и труд. Гледајте на тоа како да одите во теретана за обложување. Има денови кога не сакате да го направите тоа, но на крајот, само ќе ја подобрите вашата способност за обложување. Доколку го правите ова секоја седмица додека трае сезоната за спортот или лигата за која планирате да станете специјалист, тогаш многу брзо ќе се изостри вашиот осет за пронаоње повисоки вредности.

  Тоа е пазар за обложување

  Секогаш запаметете дека е пазар за обложување. Општото мислење а обложувањето ги поставува коефициентите. Не само што е тешко ова да ви стане вообичаен начин на размислување, туку на моменти ќе ве доведе спортот кој толку многу го сакате да го гледате чисто како начин на заработка. Штом се „програмирате“ да размислувате вака, тешко е да го промените тоа. Може да го промени начинот на кој го доживувате спортот и тешко ќе ви биде да размислувате за спорт на истиот начин како претходно. Но во однос на разбирање и идентификување на повисоката вредност, ова е позитивна работа.

  Прегледајте ги вашите резултати

  Не знаете каде одите доколку не знаете каде сте биле. Поголемиот дел од работата за развивање осет за идентификување повисока вредност е во прегледувањето на претходните проценки кои сте ги направиле. Каде сте биле во право? Каде сте погрешиле? Кога ќе започнете со креирање на ваши коефициенти, склони сте кон прикажување на однапред создадена пристрасност. Некогаш ќе биде точна, некогаш не. Ова можете да го поправите со редовно прегледување на вашите проценки.

  Бидете упорни

  Како за развојот на било која вештина или талент, така и за развивањето на вашата вештина да идентификувате повисока вредност потребно е време. Развивањето на интуитивност и осет за обложувањето, често ќе обезбеди основа за успех во иднина, дури и ако планирате еден поапстрактен пристап како развој на модел за обложување. Знаењето е моќ, а најмногу знаење се стекнува со искуство.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*