Управување со пари / капитал и контрола на финансиите

Колку и да ја пресметувате повисоката вредност, веројатноста или да собирате информации, доколку немате контрола врз финансиите односно парите тогаш секако ќе тргне на лошо. Управувањето со капиталот и парите е навистина важно. Треба да знаете колку можете да вложите на секој облог, и да водите евиденција.

Земете пенкало, калкулатор и почнете да пресметувате. Доколку сакате да добивате, за да продолжите да се обложувате, мора да имате контрола врз финансиите.

Ова значи дека мора да имате одреден буџет, треба да пресметате колку пари можете и колку сакате да вложите во обложување.
Најчесто се случува следново: играч става да речеме 500 денари на сметката на обложувалницата и ги поставува облог со сите пари. И што се случува? Доколку изгуби, тогаш е на нула. Доколку победи, најлесто се чуствува толку самоуверен што повторно ги става сите пари на еден натпревар. Оваа тактика е осудена на пропаст.

Капитал

Прво, мора да пресметате колку капитал имате за обложување. Оваа сума е почетната точка. Ова е сумата која ја тргате настрана за обложување. Сума на пари која може да ја зголемите, но која и можете да си дозволите да ја изгубите.

Не е добро да ја ставите куќата под хипотека само за оваа сума биде повисока. Најдобро е да започнете со малку, па полека да го зголемувате износот со добивки. Потребно е трпение, но со тек на време можете да достигнете поголеми суми со кои ќе можете да се обложувате.

Е-новчаник?

Можете да управувате со капиталот на разни начини. Можете целата сума да ја уплатите на една обложувалница или да ја распределите на повеќе обложувалници. Но, доколку сумата е прилично голема, може да користите банкарска сметка или е-новчаник. Преку нив префрлувате пари во обложуваницата, и повлекувате.

Проблемот со ова е што може да имате високи надоместоци, па најдобро е да ја дознаете максималната сума на пари која може да ја чувате на сметката на обложувалницата која ја користите, па кога ќе ја достигнете таа сума, повлечете ги парите.
Најпознати е-новчаници се Moneybookers и Neteller.

Облози

Штом го одредите капиталот, треба да ја одредите големината на облозите. Основно правило е: Не ставајте висок облог на сингл! Но, колку точно треба да вложувате на облог? Треба да имате во предвид дека ќе имате успони и падови во обложувањето, понекогаш подолго време само падови. А вашите облози треба да бидат толку ниски за да вашиот капитал ги преживее овие падови, дури и ако траат подолг период.

Можете да бирате помеѓу обложување со иста сума или со различна сума.

Обложување со иста сума

Со овој вид на обложување, поставувате облози со иста сума. Оваа сума треба да биде ниска, на пример 2% од вкупниот капитал (да не е повеќе од 2-3%, за новите играчи дури и помалку,1%). Со други зборови, ако имате капитал од 10.000 денари и одлучивте да поставувате облози од 2%, тогаш, на секој облог мора да поставувате 200 денари. Со капитал од 1000 денари, влогот е 20 денари.

Треба да бидете свесни дека капиталот се менува со тек на време. Да се надеваме во плус, но некогаш може и да се намалува. Што да направите во врска со тоа?

Поставете си временски период, на пример еден месец. После еден месец, пресметајте колкав треба да биде новиот влог. Сеуште 2%-но сега со нов износ.

Предноста на обложување на иста сума е тоа што е едноставно. Играчот утврдува сума за облог, и ја користи само таа сума се додека не заврши поставениот временски период.

Обложување со различна сума или коефициенти

Со ова обложување користите различна сума за поставување облог или поставувате облог на различни коефициенти, или пак комбинација од двете.

„Обложување на различни коефициенти“-поставување помал влог на „несигурните облози“, односно на оние со повисоки коефициенти и поставување на поголем влог на „сигурните облози“, односно на оние со пониски коефициенти. Треба да истакнеме дека kladenje.mk не го препорачува овој пристап, поради тоа што само коефициентот не е доволен фактор да се одреди дали еден облог е добар или не.

„Обложување на различна сума“- висока сума дава голем облог, ниска сума дава мал облог.
Не го препорачуваме нити овој пристап.

Трета, и најдобр опција, е комбинација од двете, на пример, поставување поголема сума на пониски коефициенти, а помала сума на високи коефициенти.

Потенцијалната добиква е повисока отколку со обложување на иста сума. Доколку успеете да најдете формула која ќе ви одговара, тогаш ќе можете да ги оптимизирате вашите добивки во однос на обложувањето со иста сума.

Сметководство – евиденција

Сега имате контрола врз вашиот капитал и вашите облози. И се обложувате само на виски вредности. Така? Или пак не?

Имате ли преглед на вашите игри и промени? Може да победувате во едно, а да губите на друго.

Решението е да водите евиденција. Па на тој начин ќе имате увид колку пари сте потрошиле на обложување, и да го проверете вашиот капитал и висината на влогот. Но исто така ќе имате преглед на областите на кои се обложувате и ќе видете дали е потребно да престанете со обложување на одреден спорт/настан.

Доколку секогаш губите во обложување на Англиски фудбал – тоа е затоа што не сте доволно добри во тоа, или поради експертите кои ги слушате. Но можете да станете подобри, со почесто истражување или пак престанете со обложување на Англиски фудбал.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*