СКАНДАЛ: Шест држави го бојкотираат Мундијалот, Австралија не ги пушта фудбалерите во Русија

Австралија одлучи да го бојкотира Мундијалот, па фудбалерите на оваа земја можно е да не патуваат во Русија!

„Постојат неколку опции за понатамошни активности кои би можеле да се преземат, а Светското првенство е едно од нив”, изјави в.д премиерот на Австралија Бишоп и истакна дека фудбалерите нема да одат во СП во овој случај.

„Австралија ќе ги протера двајцата руски дипломати како одговор на нападот со нервен агенс на поранешниот шпион Сергеј Скипал и неговата ќерка Јулија“, рече премиерот Малком Турнбул.

„Заедно со Велика Британија и со други сојузници и партнери, Австралија ќе одговори на неодамнешниот напад на нервен агенс во Солзберија. Два руски дипломати, идентификувани како непријавени разузнавачки податоци, ќе бидат протерани од Австралија во согласност со Виенската конвенција”, рече Турнбул.

Во британскиот парламент се дебатира за тоа што ќе значи СП 2018 во Русија, а веќе се најавува дипломатски бојкот на Мундијалот.

Дури шест држави може да го бојкотираат Светското првенство во Русија ова лето, но тоа не значи дека националниот тим ќе го бојкотира Мундијалот, но дека државните претставници нема да присуствуваат на најголемото фудбалско натпреварување во Русија. Тоа се Исланд, Полска, Австралија, Данска, Јапонија и Велика Британија.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*