Кошарката е доста популарен спорт. Милиони луѓе ширум светот уживаат во гледањето на овој спорт во разни лиги и турнири во текот на една година.

Најпопуларната лига на светот е National Basketball Association во САД. Кај нас оваа лига е позната под името NBA. NBA е основана во 1946 година од 11 тимови. Со текот на времето, оваа лига бројот на тимовите го зголеми на 30, а во неа играат играчи од целиот свет.

Секој тим во NBA игра 82 натпревари во текот на регуларната сезона и тоа 41 како домаќин и 41 како гостин. Овој број на натпревари во текот на седум месеци, колку што трае и сезоната, нас ни дава големи прилики за обложување, бидејќи натпреварите се играат секој ден.

basketball tips

Како и за фудбалот, па така и за кошарката, онлајн букмејкерите ни даваат шанса да се обложуваме на овој спорт.

Постојат многу типови за обложување на кошарка и тоа:

  • Spread Betting или Line Betting
  • Обложување на аутсајдерот
  • Обложување на популарни тимови
  • Обложување на резултатот на натпреварот

Spread Betting или Line Betting

Spread обложувањето е најпопуларниот вид за обложување на кошарка. Негде може да го сретнете и под имет Line обложување. Но како и да го сретнете, во суштина се сведува на обложување со хендикеп. Ако појдете на сајтот на вашата омилена онлајн обложувалница ќе видете листа на NBA обложување и натпревари кои од прилика изгледаат вака:

Los Angeles Lakers -5.5 VS Boston Celtics +5.5

Што значи ова? Тоа значи дека ако се обложувате на Lakers, мора да победат со повеќе од 5.5 кошеви повеќе, односно тоа значи дека победата ќе биде со 6 поени разлика во корист на Lakers. Доколку вашиот облог го ставите на победа за Celtics тие мора да издвојат победа или да изгубат со помалку од 6 поени разлика.

basketball tips

Обложување на аутсајдерот

Како и многу лиги и спортови, просчниот обложувач сака да се обложува на фаворитот. Ова често може да значи дека пазарот е искривен во корист на аутсајдерот, посебно кога аутсајдерот е понуден со голем хендикеп. Во прилог една едноставна статистика за оваа проблематика.

Во текот на поседните 10 сезони во NBA, тимовите кои играат во гости како аутсајдери со +12 поени или повеќе го покриваат хендикепот во 53% од случаите. Одговорно тврдиме и за натпреварите од колеџ лигите, каде што аутсајдерите од +17 или повеќе поени имаат исто така 53% успешност.

Обложување на популарни тимови

Најпопуларен тим во NBA e Los Angeles Lakers.
Доколку погледнеме некои статистики за овој вид на обложување ќе видеме дека ова не е баш многу добра идеја. Статистиката покажува дека во текот на последните 10 сезони, LA Lakers имаат 47% успешност кога играат дома како фаворити. Кога сето ова ќе се пресмета ќе сфатите дека Lakers има доста ниска статистика кога се високо фаворизирани како домаќини.

Во прилог слична статистика за уште еден популарен NBA тим, Boston Celtics.
Овој тим кога игра дома и кога од нив се очекува да победат со 10 или повеќе поени разлика, во последните 10 години само 45% од ова очекување се исполнети.
Како и да е со еден збор, овој вид на обложување не е баш така сигурен и вреден за обложување.

Обложување на резултат во кошарка

Обложувањето на вкупниот резултат, односно вкупниот број на постигнати поени на натпреварот е доста омилена форма за обложување. Бројот на поени во голема мера се разликува во зависност од турнирот или лигата. Во NBA, бројот на поени е воглавно помеѓу 180 и 220 поени на натпревар, со просек од околу 190. Во колеџ лигите и евро лигите, може да очекувате дека оваа граница е помеѓу 120 и 160 поени.

Како успешно да се обложувате на вкупниот број на поени?

Прва и основна работа е да не обрнувате внимание на краткорочните просек вредности од тимот. Ова нема да ви помогне. На пример, натпреварите кои ги игра New York Knicks можеби имаат просек од 195 поени во поселдните 10 натпревари, но еден од тие 10 натпревари бил продолжен, па така вкупниот број на поени на тој натпревар бил 245. Тој резултат има големо влијание врз искривената вредност на просекот.

Затоа, наместо да зависите од просекот, прегледајте колку често екипата била над или под хендикепот.
Уште една работа на која треба да обратете посебно внимание е меѓусбните дуели на двата тима. Ова ви дава добра назнака во врска со тимот и што може од него да очекувате.

Исто така, земете во предвид и како тие тимови играат на домашен терен, а како на гости. Често тука се наоѓаат информации кои можат да ви бидат од доста голема корист.

Полувреме/Крај – Double Result

Овој вид на обложување е ист како и кај фудбалот, односно вашата задача е да го погодете конечниот исход на натпреварот на полувреме и на крај. За да бидете добитни треба да го погодете исходот и на полувреме и на крај.

basketball tips

Пример SA Spurs – Boston Celtics

SA Spurs/SA Spurs – ова значи дека типувате на победа на домаќинот и на полувреме и на крај

ТIE/SA Spurs – значењето на овој тип е дека вие сте добитни само ако на полвуреме резултатот биде реми, а на крајот да победи домаќинот.