Спортското обложување е активност за предвидување на спортските резултати и ставање влог на конечниот исход на еден натпреревар.

Спортското обложување може да се јави во повеќе форми, односно обложување на фудбал, кошарка, бејзбол, хокеј, велосипедизам, авто трки, мешани боречки вештини и бокс на аматерски и професионални нивоа. Исто така, обложувањето може да се прошири и на ствање влог на трки со коњи, натпревари за реални шоуа, политички избори и слично.

Спортското обложување е поддржано со закон, а го приредуваат букмејкерите. Во која и онлајн обложувалница да сакате да се зачлените, најпрво прочитајте нешто повеќе за правата и условите за користење на таа обложувалница. Најважно што треба да ви гарантира обложувалницата е дека исплатата на средствата ќе биде веднаш откако ќе заврши натпреварот.

Спортското обложување резултираше со голем број на скандали во спортот, кои влијаат врз интегритетот на спортските настани.
Како дел од нив ќе ги наведеме обложување на играчите, „местенки“ на натпревари поради обложување и сл.

Функцијата на букмејкерот е да состави понуда за спортско обложување, најчесто конечен исход, односно дали победата ќе биде во корист на домаќинот, гостинот или пак нерешен резултат.
Букмејкерот ги прифаќа сите обложувања и задолжен еда озбезбеди профит, без оглед на исходот на облогот. Букмејкерите мора да бидат способни да издржат голема краткотрајна загуба.

Всушност обложувањето процес во кој не се знае дали ќе добите или изгубите. Математиката е едноставна. Вашиот влог го помножувате со коефициентот даден од понудата и крајната цифра е вашата добивка.

Пример:

Типувате на Ливерпул да издвои победа над Евертон. Коефициентот од понудата е 1.65 за победа на Ливерпул. Вашиот влог е 10 евра.
Значи:
Влогот х Коефициентот = Можната добивка
Во овој случај би изгледало вака:

10 х 1.65 = 16.5

Видови на обложување

Сингл обложување (поединечно)

Ова обложување опфаќа кога типувате само на еден натпревар, односно тој ви е единствен на тиктот. Може да го играте на голови, двојна шанса, полувреме крај и др.

Комбо обложување

Овој вид на обложување е всушност кога на тикетот ставате два или повеќе натпревари. Коефициентите ги множите меѓусебно од сите натпревари и добиениот збир го помножувате со влогот. Резултатот е можната добивката која може да ја освоите.

Системско обложување

Постојат скратени и разложени системи за обложување. Конкретно за системите за обложување може да кажеме дека добивка може да остварете и со неколку промашени натпревари.  Постојат многу комбинации
како 2/3, 3/7, 2/10 и многу други.
Да објаснеме што значат овие цифри:
2/3 ова значи дека треба да погодете најмалку два натпревари од пишаните три.
3/7 значи дека на тикетот имате напишано седум натпревар, а за да остварете добивка треба да погодете најмалку 3.

Обложување во живо

Обложувањето во живо претставува еден прилично понов начин за коцкање. Всушност ова обложување е достапно само кога натпреварот е започнат. Со еден збор вие се обложувате додека игра натпреварот. Тука имате достапни игри кои се наменети само за обложување во живо, таква е играта следен гол, всушност вашата задача е да погодете кој тим ќе го постигне голот.

oblozuvanje

Игри за обложување

Обложување на конечен исход на натпреварот
Оваа понуда е составена од 3 знаци, односно дали ќе победи домаќинот, гостинот или ќе заврши со нерешен резултат.

Обложување на голови

Тука е вклучена опцијата за колку голови ќе има на натпреварот, најчесто 0-2 или 3+. Постојат и алтернативни типови како повеќе голови во прво полувреме, двата тима постигнуваат гол во второ полувреме и многу други.

Обложување на полувреме/крај

Овој вид на обложување нуди знаци со кои треба да го погодете исходот на еден натпревар и на полувреме и на крај. Пример 1/1, Х/1, 2/1 и друго.

Двојна шанса

Со овој вид на обложување го елиминарате само едниот знак за конечен исход на натпреварот, поточно победа на домаќинот или на гостинот (12), победа на домаќинот или нерешен резултат (1Х) и последниот знак за овој вид на обложување Х2 кој значи нерешен резултат или победа на гостинот.

oblozuvanje

Обложување на корнери

Тука ви е дадена одредена граница на вкупно корнери на еден натпревар, па така вие имате за „задача“ да погодете дали вкупниот број на корнери ќе биде под границата или над поставената граница.

Обложување на картони

Во поново време се создаде игра да се обложите на тоа колку вкупно картони (црвени или жолти) ќе има на натпреварот.

Граница на голови/поени

Тука букмејкерот дава одредена граница на постигнати голови или поени. Еве да земеме пример во ракомет букмејкерот поставува граница од вкупно 52.5 голови на тој натпревар. Понудата е над или под. Доколку изберете „над“, за да бидете добитни треба да паднат најмалку 53 голови, или ако изберете „под“ треба да навивате за максималниот број на голови да не го надмине бројот 52.

Играчи

Во оваа категорија за обложување, спаѓаат обложувањата на играчите. Поточно дали тој играч ќе постигне гол, дали ќе постигне хет – трик или пак ќе добие картон.

Ова се само дел од игрите на кои може да се обложувате. Секако тие зависат од обложувалницата која ќе ја одберете, но како и да е скоро сите онлајн обложувалници располагаат со богата понуда за обложување.