Како паметно да управувате со парите за обложување?

управување со парите

Еден од најголемите проблеми кои ги мачи кладилничарите е управувањето со парите за кладење. За да бидете во добивка и за да не ги трошите парите безпотребно, потребна вие долгорочна стратегија која ќе биде врзана со влогот и добивката.

Најчеста грешка која ја прават луѓето е преголем влог на еден облог, а причина за тоа е претходната добивка. Задачата на овој систем за управување со пари е да се намали веројатноста за губиток во случај на црна серија во кладилница, а во исто време да се зголеми добивката во случај на победничка серија.

Не се сите системи паметни
Најпознатиот систем за управување со банката е системот наречен дуплирање, а тоа практично значи во случај на промашување, влогот се дуплира. Тој систем стана популарен на рулетот и во облозите на црно и црвено, но во поново време луѓето го практикуваат на различни спортови. Системот се темели на вложување на квота 2, а во случај на промашување, влогот се дуплира. Ако првиот влог изнесува 10 евра, другиот доколку изгубите ќе биде 20 евра итн. се додека не погодите. Кога ќе бидете добитни, секогаш започнувате од почеток, односно од минималниот влог. Во теорија ова е добар систем, но запамтете дека банката за влог ви е ограничена и овде ризикувате голем влог, за мала добивка. Некои системи за мала добивка може да ве доведат до голема загуба и поради тоа не наседнувајте на сите системи кои во теорија звучат добро.

Одредете ја висината на влогот
Најдобар начин за едноставно да ги следите влоговите, добивките и загубите е одредување на најголем влог по облог, кој се одредува зависно од сигурноста на натпреварот. Еве на пример вас најголемиот влог ви е 10 евра и ако според вас тикетот е сигурен 80% тогаш вашиот влог би требало да биде 8/10, односно 8 евра. Тој влог по облог би требало да изнесува 2% од вашиот буџет за кладење, а теоретски така најмногу ќе ги намалите шансите за загуба.

До профит нема да дојдете преку ноќ
Во кладилницата најмногу зависите од сопстевената среќа, бидејќи се кладите на спортови во кој немате апсолутно никакво влијание. Вашето најјако оружје кое го имате е претпоставката и деталната анализа, па поради таа причина бидете внимателни со влогот. Системот каде што најголемиот влог по облог е 2% се покажа како најдобар, но исто така не гарантира дека нема да бидете во загуба. Бидете стрпливи и не брзајте, бидејќи оние кои се збогалите преку ноќ имаат позади себе многу неуспешни денови. Баш поради тоа лимитирајте го влогот на 2% од вкупната банка по облог, бидејќи без оглед на тоа што имате „сигурен“ натпревар на кој сакате да вложите се, можеби тој натпревар нема да биде добитен и ќе ве спаси вас од загуба.

1 Trackback / Pingback

  1. Како паметно да управувате со парите за обложување? - Sportski

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*