Ова е облик на обложување за оние кои знаат дали ќе има многу голови на натпреварот или ќе биде тврд меч без многу прилики, но нe може да се претпостави конечниот исход на натпреварот. Над/Под обложувањето е обложување на број на голови или подбро кажано, може да се обложите дали ќе бидат повеќе или помалку голови од поставената граница.

Најчесто границата за обложување во фудбалот е 2.5 голови на натпреварот. Вашата задача е да погодете дали ќе биде „под“ границата, односно 0-2 гола или „над“ или 3+ голови на мечот. Обложувалниците често знаат да ја промената границата во поглед на головите доколку на натпреварот учествува изразен фаворит.

Како да се обложувате на над/под?

Постојат некои работи кои мора да ги знаете кога е во прашање обложувањето на бројот на голови.

  • Помалку познатите лиги се познати по големиот број на голови кои се постигнуваат скоро на секој меч. Постојат многу добри напаѓачи во споменатите лиги и тие воглавно се странци, додека одбраната е со доста лош квалитет, па како резултат на тоа се јавува голем број на постигнати голови на натпреварот.
  •  Дерби натпреварите завршуваат со помалку број на голови од просекот, бидејќи тимовите обраќаат посебно внимание на одбраната за време на ваков ривалски натпревар.
  •  Проверете ја листата на повредени или казнени играчи. Доколку за некоја екипа не настапува клучен играч, плејмејкер или напаѓач, тоа може да е причина за помалку голови на тој натпревар.
  •  Традицијата е доста битна работа. Погледнете ги меѓусебните натпревари изиграни во претходните сезоно. Уверени сме дека ќе најдете неочекувани податоци.
  •  Проверете ја временската прогноза за тоа подрачје. Доколку е многу врнежливо или има снег, тешко дека не очекува натпревар со многу голови.
  •  Важноста на мечот има доста голема улога во тоа колку ќе бидат постигнати голови на тој натпревар. Доколку станува збор за натпревар кој е важен за едниот тим за да остане во лигата или да освои позиција која може да го одведи понатаму, мечот ќе наликува на дерби.