Феноменот наречен дојава: Дали навистина постојат дојави?

Често сте го слушнале сигурно поимот „дојава“. Фасцинантно е тоа што терминот „дојава“ е еден од најпребаруваните поими на светските пребарувачи, а се однесува на спортско кладење.

Што е всушност дојава? Како тој термин најчесто се злоупотребува? Дали дојавите се вистина или измама? Кои се продавачи на дојави и зошто поедници наплаќаат за овој термин?

Тие генерално може да се поделат на две групи:

  1. Сајтови од информативен бесплатен карактер – во форма на кладилничарски сајт кој бесплатно поставува типови, анализи и информации од различни спортови.
  2. Сајтови кои од вас бараат пари – сајтови кои за нивните услуги, во овој случај типови и дојави ви бараат одредена количина на пари.

Нажалост вторава група е побројна и полесно достапна на просечните корисници на интернет. Така е голема веројатноста дека ќе наидете на блогер или на сајт кој ќе ви бара пари еднократно или во вид на месечна претплата за своите прогнози и типови со кој особено се заработува многу лесно и брзо.

Но тоа не е така розово како што изгледа и ќе се потрудам во остатокот од текстот да ви напишам некои корисни работи кои се однесуваат баш на дојавите на интернет.

Дефиниција за дојава

Дојавата би требало да означува спортски натпревар во кој исходот е познат 100% и пред самиот почеток на натпреварот.

Фантастично: Направи депозит од најмалку 60 денари и добиј 100% бонус до 6000 денари во 1xBet!

Дали постојат наместени и договорени натпревари?

Да. Во последно време сме сведоци на многу различни афери, па дури и во најголемите европски лиги, а се поврзани со купопродажба на натпревари помеѓу најголемите европски клубови. Појавата наместени или договорени натпревари, е многу честа обично во пониските лиги, поради намалената контрола на надлежните органи. Често се договорени натпревари помеѓу клубови од соседни места и слично. Често натпреварите се наредени не само поради профит, туку и поради нешто друго како што е услугата 3 за 3 бода. Но, не заборавајте дека доколку вие ја добиете оваа информација секогаш да ја примајте ја со резерва.

Колку е достапна дојава на просечен кладилничар?

Многу тешко или скоро никако кога е во прашње вистинската дојава. Причината е во тоа што вистинските информации за евентуалните наместени натпревари нема да бидат достапни на сите во пошироката јавност, па така нема да ви биде достапна ниту вас. Секој кој учествува во евентуално наместен натпревар НИКОГАШ таа информација нема да ја подели со круг на луѓе, а уште помалку ќе ја стави на сајтот, блогот или СМС сервисот.  Натпреварите доколку се наместат, тоа се прави поради различни интереси, најчесто финансиски и тоа помеѓу мал и ограничен број на луѓе. Целта е да заработат што повеќе пари и да ја зачуваат информација во тајност. Како такви, многу тешко ќе дојдат до вас, обичните кладилничари, преку форум, блог или сајт и тоа за смешна цена од 10,20,50 евра. Тоа е навистина смешно и наивно.

дојава

Намалувње на коефициентот и блокирани натпревари како последица на дојава

Често со терминот дојава се поврзуваат и термините блокиран натпревар и паѓање на коефициенти. Овие два термини не треба да се мешаат со терминот дојава, бидејќи имаат сосема друга природа.

Блокиран натпревар во обложувалница е натпревар на кој обложувалница не дозволува уплата на поединечни врсти на игра кои се однесуваат на тој меч.

Паѓање на коефициентот подразбира појава во која обложувалницата почетниот понуден коефициент го намалува како што се приближува почетокот на мечот. Причината за пад на коефициентот  во најголем број случаеви е голема уплата на тој меч во светските кладилница. Поради тоа букмејкерот го намалува коефициентот. Голема заблуда се јавува кај поголем број играчи, кога одреден меч е блокиран или коефициентот е намален и тоа го поврзуваат со дојава. Постои голем број фактори кои можат да доведат до блокирање на мечот или паѓање на коефициентот. Секако тоа може да помине лесно, но во никој случај не треба да го поврзувате со дојава.

Претплата, дојава и заработка? Дали може да заработите со дојави и претплати кои се нудат на интернет?

Пред да продолжете со читање на текстот имајте го на ум следното:

  • Зошто дотичната личност која наводно нуди информација за дојава има потреба од еднократна парична надокнада од вас, ако може толку „брзо и лесно да заработи“ како што тврди?
  • Зошто на личноста која нуди месечна претплата со која сигурно и лесно ќе заработите и се потребни вашите пари?

Причината е едноставна, а тоа е е непостоечка прифитабилност на дојавите и претплатите кои масовно се нудат на корисниците на тие сајтови. Едноставно сменете ги улогите и поставете се во улога дека имате наместен натпревар со коефициент од 30 и повеќе. Па размислете хипотетички дали ако поседувате таква информација за која знаете дека е 100% проверена ќе имате желба да ја поделите  со 100тина луѓе. Разумниот одговор најверојатно би бил НЕ. Односно таа информација би ја искористиле само вие или во многу ограничен круг за голем профит, а секако не јавно или по фурими и блогови за неколку ситни пари.

Зошто постојат голем број продавачи на дојави и оние кои нудат претплата?

„Гението учи на туѓи грешки, паметниот учи на своите грешки, а будалите едноставно никогаш нема да научат“ вели една изрека. Сметам дека ова е адекватно поврзано со насловот горе од повеќе гледни точки. Очигледниот заклулок кој се наметнува, а се поврзува со понудата е „додека има овци, ќе има и волна“. Всушност со таа логика се водат поголем број продавачи и манипулатори.

Тажната вистина е дека човекот секогаш лакоми кон лесна и брза заработка. На крајот се испоставува дека брзата и лесната заработка единствено е можна со сопственост на блог или сајт кој кој нуди продажба на „дојави“ и сигурни натпревари.

Начинот за испраќање на дојави и претплати

Овде постои голем број на понуди кои се актуелни, а најчести се:

СМС сервиси – најчестиот и наједноставниот облик во кој можете да им платите на продавачите. Тие обично секојдневно или неколку пати месечно на својот СМС сервис поставуват дојава. Вие праќате СМС на одреден број и ја добивате евентуалната дојава која ретко кога е помалку сигурна од 100%. Оваа верзија е најпристутна на блоговоте  по цена од 0.5 евра или  најмногу до 2 вра.

Е-Маил сервиси – често се се уште актуелни. На голем број блогови може да видете скриншут од голем број на „задоволни корисници“ кои успеале да заработат пари со дојавите кои ги нуди блогот. Нив може да ги контактирате преку е-маил, а парите да им ги пратите по сервисите за брзо праќање на пари како што се Western Union и Moneygram. Потоа има и продавачи кои бараат да им платите после завршетокот, а тоа ви изгледа најреално и верувам ќе се запраште како може да бидете измамени. Истиот тој продавач ви ја праќа, хипотетички кажано, дојавата на 30 луѓе. На 10 луѓе ја праќа победа за домаќинот, на 10 реми и на 10 луѓе им праќа дека победува гостинот. Како и да заврши, продавачот е во плус. На 10 луѓе веќе им го погодил знакот, па нив сега не им е проблем да му испратат пари и да платат за следната дојава пред мечот.

дојава

Профил на продавачот на дојави

Личностите кои продаваат дојави најчесто се млади, а често и малолетни. Нив им е е доволно и 1 евро кој ќе им го платите со СМС сервисот, а на тој начин им ја финансирате сметката за телефон. Или пак доколку се во прашање „поскапите дојави“, вие со своите уплати им ги финансирате месечните обврски на продавачте или им праќате пари за тие да можат да ги трошат по обложувалници.

Заклучок: Дали дојавата е измама?

Пред да налетате на сајтот кој нуди „100% сигурна дојава“ „Наместен натпревар“ „Поволна месечна претплата“ и слично сетете се дека:

– Нив им требате само вие и вашите пари. Доколку тие можат лесно да заработат, зошто им се потребни вашите, 5,10 или 50 евра месечн или по натпревар?

– На вас секогаш останува конечната одлука дали ќе им верувате на овој вид на луѓе или едноставно ќе бидете претпазливи и ќе верувате само на својата интуиција.

Отворете ја вашата сметка во Coinbet24 и добијте 100% бонус до 6000 денари!

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Феноменот наречен дојава: Дали навистина постојат дојави? - Sportski
  2. Феноменот наречен дојава: Дали навистина постојат дојави? - Таратур

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*