Коефициентите на еден натпревар ги одредуваат шансите за конечниот исход на истиот. Всушност тоа се вредности со кој се множи вашата уплата и така се добива вкупната сума за вашата добивка.

Во многу случаеви може да се сретнеме со случај каде што се менуваат коефициентите за одреден натпревар, па така коефициентите можат да се зголемуваат или да намалуваат.

Движењето на коефициентите е процес кој се почесто може да го најдеме во интернет обложувањето.
Коефициентите на букмејкерите во многу случаеви одат во нагорна или надолна линија пред почетокот на натпреварот, а кога настанот е започнат, односно во живо може да има и до 200 промени во понудените коефициенти, што го прави возбудливо и збунувачко.

Многу играчи паѓањето на коефициентите го користат како алатка за обложување, така што со тоа добиваат информација каде се вложуваат парите, односно дали на победа на домаќинот, нерешен исход или пак победа на гостинот.

Паѓањето на коефициентот стана една од најраспространетите тероии на заговор во онлајн обложувањето. Се смета дека паѓањето на коефициентот е поврзан со мистериозни внатрешни информации во врска кончениот исход на натпреварот, односно кога обложувачите ќе видат дека коефициентот паѓа на пример за победа на домаќинот, сметаат дека тоа влијае врз конечниот исход на натпреварот и се убедени во конечен исход „кец“.

Намалувањето на коефициентот значи дека пред да го изиграте натпреварот, треба добро да проверете во понудата на останатите букмејкери. Може да се случи, поголемиот дел од букмејкерите да нудат 2.10 за повеќе од 2.5 гола на еден натпревар, додека некој букмејкер не го намалил коефициентот, па се уште во понудата стои почетната вредност на коефициентот од 2.4.

Ова е ретка појава, но може да се случи, а вие ништо не губите ако направете проверка. Најчесто букмејкерите внимателно ги следат промените на коефициентот и веднаш делуваат, односно ги приспособуваат своите коефициенти.

Што значат овие намалувања?

Постојат многу причини кои го принудуваат онлајн букмејкерот да ги намали коефициентите.
Главната причина, како што претходно напишавме е дека мнозиноство на играчи сметаат дека тој натпревар има огромни шанси да заврши нерешено, па така букмејкерите одлучуваат да го намалат коефициентот. Сето тоа е одраз на верижна уплата на само еден тип.

dropping

Исто така, постои можност за почетните проценки да бидат погрешни од таканаречените, измамнички букмејкери, кои ќе дадат огромни понуди на неколку недели пред почетокот на натпреварот.

Измислениот букмејкер, обично „звучно“ име во обложувањето нуди лажни односно превисоки коефициенти за тој наптревар, па така сето тоа кога ќе се открие мора реалните букмејкери да ги намалат почетните коефициенти.

Манипулацијата со коефициентите е друга приказна. Тоа не е толку распространето бидејќи се случува обично во пониските лиги, каде што коефициентите можат да се променат со многу мала сума на пари.

Оваа манпулација ја прават професионални шпекуланти со тоа што уплаќаат на помалку од 2.5 голови на натпреварот и го намалуваат коефициентот за тоа, а пропорционално го зголемуваат за повеќе од 2.5 голови, па така откако ќе се зголеми коефициентот за 3+ тие ја користат шансата и уплаќаат на 3+.

Коефициентите исто така се намалуваат и поради одредени инфомации, вистински или лажни во врска со натпреварот за кој се смета дека е „наместен“. Во овој случај букмејкерите обично го следат готовинскиот тек и продолжуваат со намалување на коефициентите, па и во одредени случаеви може да се случи да го повлечат обложувањето.

Сепак, во повеќето случаеви овие гласини се докажани како неточни, па затоа не е правилно да се намалуваат коефициентите врз основа на неосновани факти.

Намалените коефициенти не мора да значат дека е зголемена веројатноста за да биде тој исход на кој што паѓа коефициентот. Во повеќето случаеви, букмејкерите се обидуваат да одржат рамнотежа за секој можен тип за обложување.

Букмејкерите користат свои трикови за менување на коефициентите. Сите тие сериозно посветуваат внимание на вкупната сума на пари што се вложува. Во превод тоа значи дека доколку се вложува премногу на екипата А, тие едноставно ги намалуваат коефициентите.

Генерално, намалувањето и зголемувањето на коефициентите најчесто е предизвикано од она што се нарекува „стадо менталитет“, односно ако играчот забележи дека коефициентот за победа на тимот „А“ оди во надолна линија, тој исто така ќе се обложи на тоа, па така коефициентот паѓа уште повеќе.

Коефициентите што одат во надолна линија можат да бидат знак дека разликата во силата помеѓу двата  тимови е променета. Со еден збор, ако коефициентот се намали, ова може да значи дека можеби едниот тим има внатрешни клубски проблеми, односно повреда на клучни играчи и се смета дека шансите за победа се драстично намалени, односно зголемени.

Како и да е, како заклучок на сето тоа, вие како играч не  би требало премногу да верувате во паѓањето на коефициентите. Како што погоре напишавме, тоа може да биде предизвикано од лажни информации, манипуланти и слично. Најдобро е вие да го следете вашиот „сенс“ и да го изиграте натпреварот како што сте зацртале, а не да се премислувате поради тоа што паѓа коефициентот.