Кладење на тенис на прв поглед не изгледа како нешто идеално за кладење, но ако погледнете под површината може да се види одлична прилика за профит. А покрај тоа и одличен начин за забава и добра игра.

Кладење на тенис: Погодување на победникот на турнирот

Популарен начин во кладењето на тенис е погаѓање на крајниот исход на некој турнир. Во овој слулај вие погаѓате кој ќе биде победник на крајот од турнирот, односно кој ќе го освои. Кладилниците воглавно кај ова кладење нудат третина од коефициентот за фаворитот и останатото ако тој заврши како втор или трет на натпреварувањето.

Треба да се земе во обзир тоа дека кај турнирите на тенис паровите се извлекуваат. Па така ако ја погледнете табелата кој со кого ќе игра, може да ви помогне при одлуката на кого да се кладите. На пример, одличен играч може да добие јак противник, а некој слаб играч да има среќа или да добие некој послаб од него и така да стаса далеку во турнирот.

Кладење на сетови

Кладењето на сетови се слично како и кладењето на краен резултат во фудбал. Во тенисот се погаѓа крајниот резултат на сетовите. На пример, ако играчот А освои 3 сета, а играчот Б овои 2 сета. Ова може да биде одлична шанса за кладење ако ги познаваш двата играчи. Едниот играч можеби е фаворит со мал коефициент, но исто така е познат по тоа дека почнува со слаб резултат на турнирите.

Уште една многу користена и интересна опција е погаѓање кој ќе го добие првиот сет. Исто и тука е важно да ги познавате играчите. Па така доколку знаете дека на некој играч слабост му е почетокот на играта дури да се разигра, вие ќе најдете одлични коефициенти.

Кладење на меч

Ова е најчесто и најпопуларно кладење на тенис. Се однесува на тоа кој ќе го добие мечот во рамките на турнирот. Треба да е напомени дека за разлика од фудбалот овде не постои нерешено. Играчот може да победи или да изгуби.

За да може добро да се кладите, треба да ја знате моменталната форма на играчот. Дали во послено време добро се снајдува со противниците, како и тоа каков бил исходот на нивната заедничка средба.

 

Важно е и тоа да се знае на каква подлога се игра мечот. Тревата е најбрза подлога, на неа точето помалку одскокнува и то е добро за добрите сервисери имаат поголема предност. На некои играчи тревата им одговара, но има и такви кои се подобри на тврда подлога.

Затоа што нерешено не постои во тенисот, коефициентите за фаворитот често се многу ниски. Па така многу кога се кладат на тенис на тикетот ставаат многу натпревари. Но ова често се покажува како лоша тактика.

Кладење со хендикеп

Постои широк избор за кладење со хендикеп во тенисот. Најчесто меѓу нив се сет и гем хендикепите.

Кај сет хендикеп се кладите на тоа дали играчот ќе победи со помош на сет хендикеп. Слично како и за азискиот хендикеп кој се сретнува во фудбалот.

Гем хендикепот е сличен, разликата е во тоа што се гледа вкупниот број на гемови во мечот. Ова е интересно за кладење и за многу претставува предизвик, затоа што и фаворитот на турнирот може да се помачи во секој сет.

Кладење на тенис

Сличност со кладењето на кошарка

Сличноста на кладењето на тенис со кошарката е опцијата за кладење позната како „Over/Under“ кладење. Може да се кладите во тенис на пример дали ќе има повеќе или помалку од 4,5 сета. Или да се кладите на вкупен број на гемови.

Ова е одличен начин за кладење доколку не сте сигурни кој ќе победи на мечот. Во овие случаи кога не може да се одлучите за тоа кој ќе победи, добра идеја е да се кладите на овој начин.

Па така наместо да се кладите на фаворитот и да добиете многу мал коефициент може да се кладите на Under, така вашата добивка ќе биде поголема. Затоа што на крај се се сведува на тоа да осварите профит, а на профитот директно влијае коефициентот.

Зошто тенисот е одличен за кладење?

Во тенисот секој потег се одразува врз резултатот – па така тој што е подобар на теренот тој е и победник. Тоа го овозможува и системот за бодување, во кој има многу поени. Доколку го споредиме со фудбалот, каде едниот тим може цело време да напаѓа и на крај една грешка да одлучи за конечниот исход. Затоа тенисот е подобар во тој поглед.

Дуга предност е тоа што доколку играчот А првиот сет го изигра многу лошо, а во наредните два сета победи со 7:6, не мора да ја надохнади разликата на првиот сет.

Во тенисот не постои можност за нерешен резултат. То значително ја зголемува веројатноста за погодок на типувањето. Кладилниците се осигуруваат со поставување на мали коефициенти на големите фаворити.

Тенисот се игра преку целата година, па така има добра дневна понуда. Ова е голема предност на тенисот, тоа помага во остварување на редовна заработка од кладење. Поголема и редовна понуда значи и повеќе прилики, но и ја зголемува веројатноста за пропуст на кладилницата.

Постојат многу сајтови со информации за тенисот. Исто така може да се најдат и детални и јасни статистики. Тие ни помагаат за увид во формата на тенисерот, квалитетот на сервисот, повратните удари и слично. Тоа го прави кладењето на тенис успешно. Нормално, информациите и статистиките треба добро да се проценат, и да се утвди нивната веродостојност.

Кладење на тенис

Недостатоци на кладењето на тенис

Кладењето на тенис нема многу недостатоци. Кога станува збор за недостатоците тука треба да се напомени дека тие се субјективни. Како на пример, на некои турнири тениските мечеви почнуваат во сабајлешните часови. Па така тешко се стигнува да се анализираат и да се стават на тикетот. Ова е тоа на што најчесто се жалат оние кои се кладат на тенис.

Во тенисот може да има многу наместени натпревари. Тоа е нормална појава, затоа што на теренот има само 2 играчи. Па така никој освен тенисерите не мора да знае дека натпреварот е наместен. Може да глуми дека има лош ден и намерно да изгуби. За заштита од ова анализирајте ги играчите кои имаат голем број „чудни“ мечеви, и едностано не се кладете на нив. Од друга страна пак тоа што се само двајца играчи анализата и предвидивувањето го прават многу полесно. Поедноставно е да се анализираат двајца играчи отколку цел тим плус нивните замени, и воиграноста на тимот.

Кладењето на тенис бара доста време и посветеност на почетокот. Треба да ги следите мечевите во живо, да собирате информации, статистики и анализи. Но откако ќе навлезете вие ќе имате одлични шанси за профит од кладење.

Обложувај се на тенис во 1XBET