Веднаш штом ќе отворете сметка во онлајн обложувалница, пред да го ставете вашиот влог мора да направите уплата (Deposit), па потоа да играте.

Ние во оваа статија се потрудивме да направиме една листа од методите кои можат да се користат за уплата и се прифтени од поголемиот број на онлајн обложувалници.

Како најосновни ќе ги издвоиме кредитните и дебитните картички, па потоа еWallets и вредносните картички.

Во прилог листа на најсоновните начини за уплата, одобрени од страна на 99% од онлајн обложувалниците и истите ги поделивме во три групи, односно кредитни и дебитни картички, eWallets и посебни начини за уплата на средства.

Кредитни и дебитни картички

• Laser
• Maestro
• MasterCard
• Solo
• Switch
• Visa
• Visa Debit
• Visa Delta
• Visa Electron
• Credit Card
• Debit Card

eWallets

• Click2Pay
• ClickandBuy
• ecoPayz
• Entropay
• InstaDebit
• Moneybookers
• Neteller
• PayPal
• Skrill
• Webmoney

Посебни начини за уплата на средства

• Apple Pay
• Bank Wire
• Cheque
• Fast Bank Transfer
• PaySafeCard
• Poli
• UKash
• Usemybank

Најлесни опции за уплата на средства

Имајќи во предвид дека постојат многу начини на кои може да направите уплата, ние сметаме дека е одлична идеја да ви ги претставиме најлесните опции за уплата. Според нашата пракса, како лидери во едноставноста ќе ги ставиме кредитните и дебитните картички, односно Visa и MasterCard, потоа следат Skrill, Neteller и PayPal.

Visa / Mastercard

Доколку вашата одлука е да ги уплатите средствата преку дебитните или кредитните картички на Visa или Мaster, тогаш сте го одбрале наједноставниот начин за уплата на средствата во онлајн обложувалнциата. Овој метод на уплата се каратеризира со инстант уплата, односно во истиот момент средствата ќе ви бидат достапни на вашата обложувачка сметка. Како најдобра работа што ја издвојуваме од овој метод на уплата, е тоа што надоместоците односно провизиите се премногу мали или пак воопшто ги нема. Што се однесува до безбедноста, биде сигурни дека сите онлајн обложувалници користат системи за безбедност на вашите картички, па така немате потреба да се грижете за тоа дали податоците би биле злоупотребени.

nacinizauplata

Значи со еден збор, користењето на било која Visa или Mastercard за уплата на средства е исто како кога купувате онлајн. Го внесувате името на корисникот, 16 цифрениот број, датум на истекување на картичката и задниот CVV или CVC код. Потоа одберете ја сумата за уплата и кликнете потврди. За неколку секунди средствата ќе ви бидат на располагање и ќе може да обложувате со нив.

Кога станува збор за повлекување на средствата на вашата картичка, работите се исто толку едноставни. Средствата ги добивате за 2-5 работни дена, откако ќе го направите повлекувањето.
Внимавајте кога станува збор за повлекување на средства на кредитна картичка, некои кредитни картички не можат да примаат средства, па така ќе ви биде дозволено да повлечете сума еднаква на уплатата. Доколку се соочите со овој проблем, тогаш контактирајте ги службите за корисничка поддршка и тие ќе ви ги дадат насоките за понатаму.

eWallets – Skrill (Moneybookers), Neteller и Paypal

Доколку преферирате дополнителна заштита за при уплата на средства во онлајн обложувалница, тогаш Skrill, Neteller и PayPal е вистинскиот избор за вас. Генерално, голем процент од онлајн обложувалниците ги прифаќаат овие методи за уплата на средства и парите ви се веднаш достапни откако ќе ја направите уплатата.

nacinizauplata

Повлекувањето за парите да стигнат на вашата банкарска сметка преку овие начини на уплата, трае нешто подолго во поглед на процесирањето, односно средствата ќе ви бидат достапни за 5-7 работни дена.

Едноставноста и безбедноста се работите кои ги красат овие методи за уплата, односно доколку вашата одлука е да ги користете овие методи, ве уверуваме дека ќе се снајдете доста лесно. Откако парите ќе ви стигнат на вашата еWallet сметка вие со нив може да купувате или да ги повлечете на вашата трансакциска сметка. Што се однесува до трошоците тие имаат значителна мала вредност, односно во сума тоа бибило од 0.5 до 3 евра, во зависност од тоа кој сервис го користете.

Посебни методи за уплата на средства

Во посебните методи за уплата на средства ги наведивме девизната трансакциска сметка и чекот. Недостатокот на овој метод е тоа што минималната сума за уплата е значително висока, односно треба да направете уплата од најмалку 100 евра.

Во многу обложувалници се достапни овие методи, но за разлика од eWallets и кредитните и дебитни картички, овие методи се доста комплицирани.

Paysafecard

Paysafecard вусшност е вредносна картичка. Овие картички ги има само во одредени земји, а кај нас во Македонија ги нема се уште. Провизијата е значително голема за уплата, а исплатата е невозможна. Значи доколку направете уплата преку овој метод и остварете добивка која ќе посакате да ја повлечете, тогаш повлекувањето мора да го направете на девизна трансакциска сметка.

ewallets

Ukash

Ukash е исто така вредносна картичка, на неа има пин и вие го внесувате во полето за уплата. Откако ќе го внесете средствата ви се веднаш достапни. Но исплатата е исто така голем хендикеп, бидејќи е исто како и за Paysafecard, односно исплатата е невозможна, па така вие ќе мора да ги исплатите средствата преку ваша девизна сметка.