Што значи систем 3 од 4? Доколку ја допишете ознаката 3/4 на тикетот, со тоа на вработените во обложвуалницата им укажувате дека ќе погодете најмалку 3 од 4 натправи кои сте ги напишале на тикетот. Практично наместо еден „голем“ тикет, вие сте изиграле четири „мали“ тикети.

Овие „мали тикети“ се нарекуваат комбинации. Стручно кажано, тикет со 3/4  има четири комбинации. Можете да видете дека вашиот влог од 10евра е распределен на четири дела, па затоа вложуваме по 2.5 евра на комбинација. Доколку ги погодете сите четири натпревари, тогаш сите комбинации ви се добитни. Ја намаливте максималната можна добивка, но ја зголемивте шансата за да бидете добитни.

Системскиот тикет е вид на обложувачка игра, која вам ви дава можност да остварите добивка и кога нема да ги погодите сите натпревари на кои сте го ставиле својот влог. Со системите, всушност вие сте заштитени доколку некој од фаворитите изигра реми или изгуби.

Износот и бројот на добивки зависи од влогот, колку натпревари сте погодиле на тикетот, вредноста на коефициентот  и  најмногу зависи од тоа кој систем сте го избрале.

Основните системи за обложување се полни системи и скратени системи.

sistemi

Полн систем

Полн систем ги вклучува сите можни комбинации со одреден број натпревари и  максимално можниот број на елаборации на тој настан. Овој вид на систем го користат многу малку обложувачи, а тоа е така поради неговата сложена структура.

Пример за полн систем

Примерот за полн систем од 5 натпревари на тикет ги вклучува следните комбинации: 1 од 5, 2 од 5, 3 од 5, 4 од 5, 5 од 5, а вкупниот збир е 31 комбинација.

Скратен систем

Скратениот систем, претставува систем кој ги подразбира само одредените комбинации кои одговараат со верзијата на полн систем. Скратениот систем е доста застапен помеѓу обложувачите. Со помош на овој скратен систем, ние како обложувачи добиваме шанса за добивка без да ги погодеме сите натпревари на тикетот. Како што погоре напишавме, со овој систем драстично ја намалуваме максималната добивка, но ја зголемуваме шансата за да добиеме во обложувалнца.

Пример за скратен систем

Примерот за скратен систем од 5 наптревари на тикет е 3 од 5. Во превод ова значи,  вие играте со претпоставка дека ќе имате најмалку 3 погодени парови од вкупните 5, а со тоа го елиминарете поголемиот број на комбинации кој би постоел доколку играте на полн систем.

Систем кој дозволува еден промашен натпревар (2/3, 3/4, 5/6, 6/7…)

Овој систем вам ви овозможува најчесто да се осигурате од губење на мали коефициенти. Добивка може да се оствари со коефициенти од 1.35 до 1.6. Овој систем го користат обложувачи кои вложуваат доста големи суми на натпревари, па така на овој начин „се штитат“ доколку еден натпревар „киксни“

Систем кој дозволува два промашени натпревари (2/4, 3/5, 4/6, 5/7…)

Системот со два промашени натпревари, ви овозможува екстра шанса за добивка, па дури и кога ќе имате промашени два натпревари на тикетот. За овој систем најдобро е да се користат коефициенти во вредност од 1.7 до 2.0. Можеби е најдобро да играте 4/6 или 6/8 со коефициенти поголеми од 1.85, па така оваа вредност на коефициент ќе ви направи поврат во вредност од 100-200% од влогот.

Систем кој дозволува три промашени натпревари (2/5, 3/6, 4/7….)

Со овој систем имате можност да изиграте 5 натпревари на тикетот, а за добивка ви се потребни само 2 погодени натпревари. За овој систем потребен е коефициент 1.8 до 2.10. Тука се најчесто вклучени натпреварите кои сакате да ги изиграте на голови. Пример 0-2 гола, 3+ и сл.

Систем кој дозволува четири промашени натпревари (2/6, 3/7, 4/8…)

Овој вид на систем ви овозможува добивка и со 4 промашени натпревари, меѓутоа доколку одлучите да го играте овој систем, одберете повисоки коефициенти. Вредноста на коефициентите треба да биде од 2.5 па нагоре. Најчесто со овој систем се играат игрите полувреме/крај, точен резултат и други.

sistem3

Фиксен влог

Карактеристично за овој систем за кладење е тоа што влогот е секогаш ист, однапред утвреден, независно од вредноста на коефициентот. Овој систем е наменет најчесто за обложувачи кои обложувањето го разбираат како хоби и не се стремат кон високи добивки. Доколку од овој систем очекувате многу висока заработка, подобро не почнувајте го, бидејќи разочарувањето е неизбежно.

Како се игра системот Фиксен влог?

Системот е доста едноставен и лесен за користење, доволно е на почетокот да ја одредите вредноста на вашиот влог со кој ќе почнете да се обложувате. Внимавајте влогот да биде соодветен во поглед на вашето салдо во банка, па така доколку промашите, тие пари да немаат влијание врз вашиот квалитет на живот.

Пример за систем со фиксен влог

  1. Влог 10€ на тикет со коефициент 2 = 20€ (добитен)
  2. Влог 10€ на тикет со коефициент 3 = 30€ (добитен)
  3. Влог 10€ на тикет со коефициент 2 = 20€ (промашен)
  4. Влог 10€ на тикет со коефициент 3 = 20€ (добитен)

Предности на системот Фиксен влог

Предноста на овој систем е во тоа што е многу едноставен за играње и во тоа што е систем со најмал ризик, бидејќи во секој момент имате вложено толку пари колку што вие сте одредиле, за разлика од другите системи каде што мора да го зголемувате влогот и може да дојде до огромно зголемување, а како резултат на тоа да трпат вашите финансии.

Недостатоци на системот Фиксен влог

Недостаток на овој систем е тоа што вашиот вкупен профит на крајот на системот најмногу зависи од погодените  коефициенти.