Мртва трка е кога два или повеќе селекции се во игра за истото место, односно ја делат истата позиција. Во трките со коњи ова може да се случи на пример кога два коњи ќе ја преминат линијата во исто време. Во голф на пример, е кога двајца играчи ќе имаат ист број на поени, па затоа а делат позицијата, на пример го делат второто место.

Доколку две селекции ја делат позицијата, а вие сте се обложиле на една од нив, пола од влогот се пресметува по коефициентот на кој сте се обложиле, а останатата половина од влогот ја губите. Ако има повеќе од две селекции кои ја делат позицијата, влогот пропорционално се намалува.

Пример 1

Сте вложиле 100 денари на коњ со коефициент 11.00. Резултатот е мртва трка за победа помеѓу коњот на кој сте се обложиле и некој друг. Пола од влогот го губите, а останатиот ви е добитен, односно: 50 денари x 11.00 = 550 денари добивка.

Пример 2

Сте вложиле 100 денари на коефициент 3.50 дека Вејн Руни ќе се пласира во Топ 3 на листата за стрелци во Премиер Лигата.

Сезоната завршува со тројца играчи со истиот број на постигнати погодици за трето место, и мртва трка за првото место помеѓу тројца играчи па тогаш вашиот влог се намалува за 1/3, односно се дели на три: 33.33 денари x 3.50 = 116.65 денари.

Пример 3

Сте вложиле 100 денар на коефициент 3.25 дека Рори Мекилрој ќе се пласира во Топ 5 на US Masters.

Рори Мекилрој се наоѓа на четвртата позиција, но уште 6 други, односно 7 играчи имаат ист број на поени. Бидејќи две позиции влијаат врз вашиот облог (4та и 5та позиција, за да го добиете облогот да биде во Топ 5), значи дека вашиот влог ќе биде намален на 2/7: 28.57 денари x 3.25 = 92.85 денари.