Хендикеп е систем кој го користат обложувалниците за да го направат одреден натпревар поатрактивен за играчите, со тоа што му даваат еден гол предност на аутсајдерот.

На пример, доколку на Германија и се додели хендикеп 1, тоа значи дека им се дава предност. Па, можете да поставите облог на Германија, дека ќе го задржи позитивниот хендикеп, со тоа што ќе треба натпреварот да заврши нерешено или Германија да победи за да добиете. Доколку пак сакате да се обложите на Англија, дека ќе го надминат хендикепот од -1, тогаш треба да победат со плус еден гол. Доколку натпреварот заврши нерешено, тој што се обложил на Германија е добитник.