Е-новчаник е електронски „новчаник“ кој ви овозможува брза уплата и исплата преку интернет.

Се повеќе и повеќе продавници прифаќаат е-новчаници како метод за уплата, а обложувалниците овозможуваат и уплата и исплата со е-новчаник.

 На почеток, можете да уплатите пари на вашиот е-новчаник преку банка или кредитна картичка, а потоа овие средства можете да ги користите да плаќате во продавниците или за други услуги.

Во однос на обложувалниците, уплатите со е-новчаник се извршуваат веднаш, а исплатата може да потрае од 1-48 часа. Како и да е, уплатите и исплатите со е-новчаник се секогаш побрзи од било кој друг метод.

Обложувалниците поддржуваат повеќе е-новчаници како Neteller, Skrill (порано Moneybookers), Paypal, Click2Pay и Instadebit.