Основи за обложување

Обложувањето е процес во кој вие го типувате конечниот исход на едно натпреварување, па така доколку го погодете ќе остварите добивка, во спортивно вие ги губите вашите пари и автматски влегувате во загуба.

Понудата за обложување ја оформуваат самите обложувалници, ти одлучуваат кој натпревари ќе ги дадат за обложување и на кој игри можете да се обложите, па затоа пред да ја избете обложувалнцата проверете дали понудата е богата, односно дали ќе ги задоволи вашите барања.

Коефициентите исто така ги одредува обложувалницата, всушност кеофициентот е вредност со кој ја множете вашта уплата, па така добиената цифра е вашата можна добивка.

Пример:

Арсенал – Ливерпул – тип 1 коефициент 2.00

Уплата 10 евра

10 х 2 = 20 евра

20 евра е потенцијалната добивка што ќе ја добиете доколку го погодете конечниот исход.

Основни видови на игри за обложување

Игрите за обложување се различни во сите обложувалници, односно некои располагаат со голема понуда на игри, додека некои ги имаат само основните во својата понуда.

Како најосновни игри за обложување ќе ги издвоиме:

 • Конечен тип (1, Х, 2)
 • Двојна Шанса (1Х, 12)
 • Вкупно голови (0-2, 3+, 4+, 7+)
 • Полувреме крај (1-1,1-Х,Х-1,Х-Х,1-2,2-1,2-Х,2-2,Х-2)
 • Точен резултат (0:0, 1:0, 1:1…….)
 • Прво полуреме
 • Второ полувреме
 • Голови во прво и второ полувреме
 • Азиски Хендикеп
 • Двата тима ќе постигнат барем по еден гол (ГГ, НГ)
 • Over/ Under Над/Под
 • Tимови (Т12+, Т22+)

Како што погоре напишавме ги издвоивме само најсновните игри кои ги има во секоја обложувалница, а сега ќе напишеме и по неколку збора за нивното значење.

Конечен тип – вашата задача е да го погодете победникот 1 е домаќин, 2 е гостин, за нерешено е Х.

Двојна шанса – тука имате за елиминација само еден знак, доколку изиграте 1Х, само победа на гостинот не ви одговара, а победа на домаќинот или нерешен резултат ви е добитен тип.

Вкупно голови – колку голови ќе бидат постигнати на натпреварот во регуларните 90 минути. 0-2 гола е максимум два гола, а 3+ ви е знак со кој типувате дека ќе има 3 или повеќе голови на тој натпревар.

Полувреме/ крај – со горенаведените знаци го типувате исходот на натпреварто на полувреме и на крај, односно 1-Х е знакот што во превод значи на полувреме да води домаќинот, а крајниот резултат да заврши со нерешено. За да ви се смета овој тип добитен, треба да погодите на полувреме и на крај.

vidovi igri

Точен резултат – најчесто се дадени во понудата основните резултати, но доколку имате некој резултат кој го нема во понудата имате опција „Any Other“, таа опција ја користете само доколку вашиот резултат го нема во понудените.

Прво полувреме – тука типувате кој ке победи на полувреме, домаќинот, гостинот или резултатот ќе биде реми.

Второ полувреме – исто како и за прво полувреме, само разликата е во тоа што треба да го погодите исходот во второ полувреме.

Голови во прво и второ полувреме – оваа игра зависи најмногу од обложувалницата, во некои обложувалници ви е понудено дали ќе постигнат двата тима гол во прво полувреме, точен број на голови на полувреме и слично, додека во обложувалниците со „скромна“ понуда ја имате границата и имате можност да одберете дали же биде над или под зададената граница.

Азискиот хендикеп е малку поспецифична проблетика во обложувањето, но понекогаш знае да изненади со доста високи коефициенти, односно тука се дава предност на еден тим со еден гол, па доколку заврши нерешено се враќаат парите во целост или само половина. За азиски хендикеп нешто повеќе  може да прочитате тука!

vidovi igri

Двата тима ќе постигнат барем по еден гол – доколку сметате дека на натпреварот и двата тима ќе постигнат по еден гол тоа се вика „гол – гол“ и се обележува со знакот Г.Г, но доколку вашето предвидување е дека едниот тим ќе си замине без ниту еден постигнат гол, тогаш тоа е „нема – гол“ односно Н.Г.

Оваа игра е доста популарна во последно време, па веќе скоро и во сите обложувалници ја вметнаа играта ГГ или НГ во прво полувреме, односно во второ.

Over/Under – овој вид на игра за обложување е доста познат. Всушност обложувалницата ви поставува граница било на голови, поени, картони или корнери. Пример границата за натпреварот помеѓу Реал – Барса е 2.5 и вие одиграте Over (над) тоа значи дека вие очекувате најмалку три гола на тој натпревар. Ознаката за Under значи под, односно вие играте под 2.5 гола и очекувате максимално два гола на тој натпревар.

vidovi igri

Тимови – тука може да типувате на тимовите. Всушност вие имате за „задача“ да погодете колку голови ќе постигне тимот кој што сте го избрале. Т12+ доколку пишете на вашиот тикет, вие сметате дека домаќинот ќе постигне најмалку два гола. Во некои обложувалници, понудата за „тимови“ е многу голема, односно може да обложувате на тимовите во прво или второ полувреме, точен број на голови на Тим1 и многу други. Како што погоре напишавме, тоа најмногу зависи од обложувалнциата и нивната понуда.

Како и да е, многу од вас веќе ова го знаат и му е дел од нивното секојдневие, но ние се потрудивме за почетниците да ги објаснеме во најмала рака знаците и тоа како да си ја пресметаат нивната добивка.