Со години наназад оние кои што се заинтересирани за кладење, имаат шанса да се кладат онлајн. Но во последно време оваа опција е на едно поинакво ниво, и нуди опции кои се доста поволни и примамливи. Кладењето во живо нуди можност да се обложувате онлајн или во кладилница на најпопуларните спортови и лиги од спортовите. На кладење во живо, играчите своите облози ги ставаат во текот на натпреварот, а ажурирањето на коефициентите се одвива во реално време.

Кладењето во живо како што рековме е кренато на едно високо ниво, и од година во година се зголемува репертурарот на спортови. Исто така и бројот на корисници секојдневно се зголемува. Па така големите обложувалници имаат обрнато доста внимание на овај начин на кладење.

Што претставува кладење во живо?

Кладење во живо, како што кажува и самото име вие ставате облози во реално време. Обложувалницата ви дава натпревари кои имаат таква можност, вие имате коефициенти и пренос во реално време.

Кладењето во живо ви нуди многу опции, па така вие имате шанса да одберете на што ќе се кладите. Коефициентите се движат во зависност од тоа како се одвива играта. Опциите на кои може да се кладите и коефициентите се разликуваат во зависност од типот на спорт.

Кладење во живо

Како да се кладите во живо?

Процесот за кладење во живо не е многу различен од останатите типови на кладење. Единствена разлика е тоа што вие може да сте ограничени со минути или секунди, за поставување на вашите облози. Ова варира во зависност од типот на спорт и игра. Дали сте добитни ќе дознаете во текот на играта или откако ќе заврши натпреварот, тоа зависи од начинот на кладење во живо.

Кладењето во живо е достапно на традиционален начин на кладење односно во обложувалниците, но и онлајн. Секоја обложувалница на својот веб сајт нуди опција за кладење во живо, и оваа опција е се повеќе популарна.

Онлајн кладење во живо

Ова е доста популарно, секоја голема обложувалница ви ја нуди оваа можност, да се кладите во живо од каде било. Доколку го посетите сајтот на која било голема обложувалница ќе ја забележите опцијата „In Play“ или „In Live“. За онлајн кладење вие не плаќате никакви такси или даноци, тоа е еднакво како да се кладите во обложувалница. Кладењето во живо е регулирано според законите на државата, на пример во Австралија онлајн кладење во живо не им е дозволено. Тоа мора да го прават преку телефон.

Спортови на кои може да се кладите во живо

Кладењето во живо има опфатено многу спортови. Најпопуларно е кладењето во живо на фудбал, но секако има опција да се кладите на кошарка и на други спортови.

Кладење во живо на фудбал

Еден од најпознатите спортови за кладење во живо. Опциите кои ви се достапни не се фиксни т.е тие варираат во зависност од обложувалницата а и од натпреварот. Најголемите натпреварувања имаат и најмногу опции за кладење. Па така вие во една иста кладилница може да некој натпревар да имате понудено опција за кладење само за следен гол или победник на крај. А за популарен натпревар може да има понудено опции и за следен картон, корнер, пенал или некој друг сегмент што е дел од играта.

Кладење во живо на кошарка

Овде имате опции како што се погаѓање на вкупно коша, каде има зададено вредност и вие треба да погодите дали ќе има повеќе или помалку коша. Оваа е најпопуларна опција, но постојат и други опции кои се разликуваат во зависност од обложувалницата. На пример во НБА играта е многу динамична и има постојано акција. Па така овде може да сретнеме и опција за погаѓање за ширење на играта. Исто така тука имате и опции за погаѓање на тоа кој играч ќе го постигне следниот кош.

Кладење во живо на рагби

Ова е најпопуларно во САД, но исто се игра и во останатите делови од светот. Играта сама по себе е доста интересна за кладење во живо, опциите кои ви се на располагање се различни во секоја обложувалница. Но ги има во голем број, па така може да изберете на кој начин ќе играте. Кладење во живо на рагби може да се каже дека е следниот спорт во популарност после фудбалот.

Кладење во живо

Останати спортови за кладење во живо

Кладењето во живо ги опфаќа и другите спортови. Понудата од година во година се зголемува, и обложувалницата игра голема улога во тоа што ќе понуди за кладење. Скоро во сите големи обложувалници понудени спортови се:

  • Фудбал
  • Тенис
  • Кошарка
  • Рагби
  • Трки со коњи
  • Ракомет
  • Хокеј
  • Одбојка

Важен момент во кладењето во живо

Многу важно во кладењето во живо е да го одберете вистинскиот момент. Вистинскиот момент е тоа кога добивката ќе ја остварите во вистинско време, односно на понуда со голем коефициент. Па така и вашата добивка ќе биде неколкукратно поголема. Вие треба да го следите натпреварот и да предвидите некое случување на теренот. Ако вие додека гледате натпревар имате претчувство за тоа кога ќе падне гол или некое друго случување, кладењето во живо е вистинска опција за вас.