Кошарката е еден од најпопуларните спортови, а исто и еден од најгледаните. Се игра во различни лиги низ целиот свет, а најголема организација е Националната Кошаркарска Асоцијација со седиште во Соединетите Држави. Кладењето на кошарка се смета за едно од наједноставините типови на кладење каде може да се дојде до голема добивка за кратко време. Во кошарката цело време има акција на теренот па затоа имате и вие шанса да се кладите на различни начини.

Во оваа статија може да најдете се што ви е потребно да знаете за кладење на кошарка. Во статијата се оди процедурално, почнувајќи од наједноставните и општи поими до некои напредни работи потребни за кладење на кошарка.

Во кошарката постојат повеќе лиги, некои се повеќе популарни од други како најпопуларна ја спомнавме Националната Кошаркарска Асоцијација.

Националната Кошаркарска Асоцијација (НБА)

Слободно може да ја наречеме најпопуларна, кај повеќето од нас е позната како НБА, таа е американска лига и се смета за највисока во светот. Оваа е таа лига каде што секој играч сонува да заврши, но таа е и најдобра за кладење кога станува збор за кошарка.

НБА е формирана во 1946 година, во неа има 30 тимови од САД и Канада. Лигата е поделена на 2 целини, кои пак се поделени на по уште 3 делови со по 5 тима во секој од деловите. На сликата подолу може да ја видите тековната состојба на табелата т.е кои тимови во која група учествуваат.

Кладење на кошарка

Една регуларна сезона се состои од 82 натпревари, од кои половина се на домашен, и половина на гостински терен. Распоредот е поделен на следниот начин:

 • Секоја екипа игра по 4 натпревари со своите противници од поделбата, (16 натпревари).
 • Секоја екипа игра 4 пати со 6 тимови од останатите делови, (24 натпревари).
 • Екипата игра 3 пати со 4 останати тимови од останатите под-лиги (12 натпревари).
 • Тимот изигрува два пати со тим од западната/источната група (30 натпревари).

Распоредот на играње на натпреварите во ова лига е еден од најдобрите. Тоа му дава шанса на тимовите да го дадат и покажат својот максимум и притоа регуларно и точно да победи најдобриот тим.

НБА лигата е одлично конструирана и за лесно и едноставно кладење. Кога зборуваме за кладење во кошарка секако имаме и други лиги за обложување, но мејнстрим е НБА лигата, тука имаме и голема можност за профит.

Универзитетска Кошаркарска Лига (НЦАА)

Оваа лига е на универзитетско ниво, со неа управува Национална Универзитетска Кошаркарска Асоцијација (НЦАА). Во оваа лига играчите мора да бидат студенти, а оваа лига ја основал Џејмс Нејсмит во 1891 година.

Оваа лига е поделена на три дела и за сите три дела има машка и женска категорија. Поделбата се врши во зависност од големината на школите. Поделена е на следниот начин:

Прва лига

Во оваа лига во 2017 година, вкупно 351 школа беше во трка за пласман во таканаречената прва лига во НЦАА лигата. Од поделбите на НЦАА лигата оваа е најпрестижна, а исто така доколку обожавате да се кладите на НЦАА лигата најдобар избор би била оваа лига, за кладење на кошарка после НБА лигата.

Втора лига

За разлика од првата лига оваа во 2017 година брои 24 поделби, и има помал број на школи кои учествуаат.

Трета лига

Во оваа лига има голем број на тимови, вкупно во 2017 брои 438 активни школи кои учестуваат во неа. 80% од училиштата се приватни, и е поделена на 43 групи. Доколку сакате може да се кладите и на оваа луга, но сепак предност имаат повеќе популарните лиги.

Останати кошаркарски лиги

Постојат и други кошаркарски лиги кои се помалку познати. Тука спаѓаат Европската Кошаркарска Лига, како и многу лиги специфични за секоја земја во Европа. Но кога зборуваме за кладење на кошарка треба да имате во предвид дека во помалку познатите лиги, потешко ќе доаѓате до информации за играчите, за тимовите. Исто во за некои лиги кои не се популарни ќе немате пренос во живо, што е многу важна работа кога зборуваме за кладење на кошарка.

Кладење на кошарка

Обложување на овај тип на игра, е доста едноставен и лесен, тоа е она што го бараат повеќето играчи кои сакаат да се кладат. Секако, достапни ви се и комплексни опции за кладење, но оние најпримамливите се едноставните, па така на едноставен начин доаѓате до одлични добивки. Во кладењето на кошарка нормално со комплексни начини на обложување, вие ќе имате голем профит. Но не треба да ја исклучиме можноста дека и со наједноставни начини како што е „Вкупно погодоци“ опцијата може да направите добар профит. Следи опис на таа опција, што воедно е и уникатна опција најкористена во кошарката.

„Вкупно погодоци“

Во кладење на кошарка има малку поинаква опција за кладење, која ја нема во фудбал, тоа е погаѓање на вкупниот број коша. Овде се работи за тоа да се погоди колку вкупно коша, имате зададена точка и на вас е да погодите дали ќе има повеќе од зададениот број коша или помалку.

Различни начини достапни за кладење

Разбирањето на различните начини на кои може да се кладите е клучно. Доколку се имате обложувано на некој други спортови ќе видите дека основните начини се слични, па дури и исти. Следат само мал дел т.е најпознатите начини за кладење на кошарка.

 • Конечен тип – тука имате три можности, да победи домаќинот или гостинот и да заврши нерешено.
 • Прво полувреме – тука ги имате трите опции кои се погоре наведени, но погаѓате за прво полувреме.
 • Хендикеп – се кладите на тимот кој ќе постигне позитивна разлика на погодоци.
 • Конечен и погодоци – Се кладите на тоа кој тим ќе победи и погаѓате вкупно погодоци.

Најчести грешки при кладењето на кошарка

Ова треба да се прочита доколку сте почетник во спортското кладење, а исто препорачливо е да го прочитаат внимателно и тие кои се „искусни“ во кладењето. Подолу може да ги прочитате најчесто правените грешки, кои неретко се прават и од искусни обложувачи.

 1. Премногу често обложување
 2. Играње со „срце“, наместо со глава
 3. Пробувате да ги вратите изгубените влогови
 4. Алчно играње
 5. Мрзливо играње
 6. Играње на спортови кои не ги разбирате

Резиме

Кога зборуваме за кладење секако треба да ја имаме во предвид кошарата. Таа ни нуди едноставни начини, но и комплексни начини за оние кои сакаат да играат на таков начин. Како најдобри лиги за кладење во кошарка ги наведуваме најпознатите лиги. Причината за тоа е што вие сте на дофат на многу информации и лесно следење на тие лиги. Доколку сте нови во кладењето, овај спорт е идеален за вас, затоа што е едноставен за разбирање.