Under/ Over е облик за обложување најмногу за тие кои прогнозираат дали ќе има многу голови на натпреварот или не очекува тврд натпревар без многу голови.

Овој облик на обложување не се однесува само за фудбал, туку и за повеќе спортови. Under/Over е обложување на број на погодоци на некој спортски натпревар, или подобро кажано, може да се обложите на дали на натпреварот ќе биде повеќе или помалку (над/под) погодоци од одредениот број односно граница која ни ја нуди обложувалницата.

За фудбалските натпревари, понудата најчесто се однесува на 2.5 голови на натпреварот и доколку го ставите вашиот влог на over 2.5, вам ви требаат најмалку 3 голови за да бидете добитни или пак доколку се обложите на under 2.5 вие очекувате дека на натпреварот ќе има најмногу 2 голови.

Во кошарката тоа се однесува на вкупниот број на поени, во хокејот број на голови, во тенисот број на гемови и слично. Локалните обложувалници го користат методот 3+ или 0-2 гола. Тоа е исто што и over 2.5 или under 2.5.

Совети за Under/Over обложување

Кога се обложувате на Under/Over запазете не некои од следните работи:

Во помалку познатите лиги обично се постигнуваат поголем број на голови. Се работи за холандска, белгиска, скандинавските лиги.

Дерби натпреварите најчесто завршуваа со мал број на голови, па затоа избегнувајте ги нив

Проверете ја листата на казнети играчи, односно играчи кои нема да присуствуваат на натпреварот. Доколку во таа листа најдете некој кој е клучен или игра во нападот, сметајте дека таа утакмица може да биде тврда и да има мал број на голови.

Доколку времето е врнежливо или има снег играта ќе биде отежната, па така нема да има можност за да се постигнат многу голови. Овие натпревари играјте ги на Under, односно „под“.

Традицијата е многу битна работа, па затоа прегледајте ги меѓусебните дуели и донесете ја одлуката за типување на тој натпревар.