Сплит топка се нарекува уште и сплит облог.

Сплит топка се користи во Азиски хендикеп и во Над/Под и означува дека облогот е поделен на два еднакви дела, помеѓу двете најблиски линии на пресек.

Пример: Ако понудата е „Под 2 и под 2.5 гола“ (Или „Под 2.25 гола“)

Доколку изиграте на овој пазар тоа значи дека уплата ја делите на два. Односно една половина оди на тоа дека ќе има помалку од 2 гола, а другата половина дека ќе има помалку од 2.5 гола.

Доколку резултатот е во рангот од 0 до 1 гол, тогаш и двете половини се добитни односно го добивате целиот износ.

Доколку се постигнале 2 гола, само едната половина е добитна, односно добивате само половина од износот.

Доколку се постигнале 3 или повеќе голови целиот облог е изгубен.

Како го означуваат обложувалниците:

Некои обложувалници го пишуваат комплетно, „Под 2 и под 2.5 гола“, додека кај некои стои како „Под 2.25“.

Соодветно, „Под 2.75 гола“ и исто што и „Под 2.5 и под 3 гола“.

 

Истото важи и за Азиски хендикеп:

1/4 = 0 = 0.25 & 0.5

4.3 = 0.75 = 0.5 & 1

1 1/4 = 1.25 = 1 & 1.5

1 3/4 = 1.75 = 1.5 & 2