Биткоин е дигитална/виртуелна валута. За разлика од националните валути, биткоин е независна и не е поврзана со ниту една нација. Официјалната кратенка за биткоин е BTC.

Понуда и побарувачка

Понудата на Bitcoins се определува со4 математички систем кој континуирано издава нови биткоини, како што се распространува валутата  и побарувачката се зголемува. Алгоритамот зад биткоин системот е кодиран да генерира максимум од 21 милиони биткоини, а се очекува да бидат издадени во 2140.

Денес, со биткоини се тргува на неколку од најголемите светски берзи, на исто рамниште со на пример, доларите, еврата итн, а неговата стапка е регулирана со купување и продажба, исто како и за сите останати валути.

Биткоин како средство за плаќање

Тоа што не постојат физички биткоини значи дека валутата е комплетно дигитална. Има физичка репродукција во форма на монети, но ова не се средства за плаќање, туку клучеви за пристап до вашата приватна биткоин сметка.

За да имате пристап да ги користите биткоините, мора да имате таканаречен биткоин новчаник. Овој новчаник може да е на вашиот компјутер или на некој од е-новчаниците на Интернет (Neteller, Skrill или Paypal).

Како и за било кои други сметки или компјутерски програми, мора да внимавате од хакери. Доколку некој успее да пристапи до вашиот биткоин новчаник, може целосно да го испразни, исто како и обичен новчаник.