Анализата е алатка која се користи за да откриете дали вреди да играте на одредени коефициенти. Анализите се пишуваат од страна на експерти.

Анализата може да биде подготвена на разни начини, но овде се наведени неколку работи кои треба да ги земете во предвид. Идеалната анализа би ги вклучувала сите овие работи, но во пракса ова не е секогаш возможно, бидејќи е потребно многу време (експертот треба да ги провери овие работи, да истражува):

 • Општа сила
  Предности и слабости на тимот, стил на играње, значајни играчи итн.
 • Форма
  Како им оди во последно време (на тимот, играчот, коњ итн)? Зошто е така? Ова треба да се разгледа детално од претходните натпревари.
 • Тимот
  Важен е прегледот на повреди и карантин. Кој недостасува и која е причината за отсуството? Кој се враќа во тимот после пауза поради повреда? На пример, отсуството на еден од најдобрите стрелци е најверојатно поважно од некој понепознат среден играч. Идеално, имате приказ на веројатната стратна постава и идеја за напредокот на разни играчи.
 • Општа статистика
  На пример за фудбал, важно е да ги разгледате статистиката на домашниот тим на натпреварите играни на домашен терен. Тимот има многу нерешени натпревари, не успеваат да постигнат голови итн.
 • Мотивација
  Едниот тим игра за напредок, за повисока позиција, а другиот тим веќе е на летен распуст?
 • Внатрешни работи
  Дали има некаква криза во тимот, дали играчите имале проблеми со тренинг, или не го сакаат тренерот/претседателот/менаџерот?
 • Интероперативноста помеѓу двата тима
  Ова не се однесува толку многу на тоа како било кога пред 10 годнини играле овие два тима меѓу себе- тешко дека има играчи од тоа време кои сеуште играат. Но, интересно е да се погледне што се случило во последните дуели – и, конечно, исто така, да се види дали има играчи (и тренери) кои имаат минато во противничката екипа
 • Други услови
  На пример, ризикот за местење на натпревар. Дали има гласини дека натпреварот е наместен, односно дека резултатот е претходно договорен?