Онлајн кладење почнува во 1996 година, и тогаш беше на едно многу ниско ниво. Се случуваше да има неисплатени добивки и преку ноќ да се затвораат кладилници. Денес тоа повеќе не е така, онлајн кладилниците се легални и регулирани. А некои се присутни и на берзите. Ова е добро затоа што знаете со кој имате работа, затоа што сите кладилници се регулирани. А онлајн спортското кладење и коцкање е многу безбедно и едноставно.

Корисничка сметка ќе отворите за неколку минути и многу брзо може да започнете да се кладите. Голем број од најдобрите обложувалници се одамна присутни на овие простори, а голем е и бројот на сајтови кои се преведени барем на еден од ex-yu јазиците. За сите почетници или оние кои не знаат ни еден странски јазик преведениот интерфејс може значително да им го олесни користењето и снаоѓањето.

Долго време во Македонија имавме проблем со интернет плаќањето, но со појавувањето на странските банки во Македонија има сигурни картички кои може да се користат на интернет. Начинот на кој функционира е прво да уплатите на интернет сметка, со која после уплаќате на кладилницата. На ист начин ја вршите и исплатата:

  • Кладилница
  • Интернет сметка
  • Банкарска сметка

Уплатите и исплатите може да ги вршите и директно на онлајн кладилницата но процесот со интернет сметка е наједноставен.

Онлајн кладење

Онлајн кладење: Отварање сметка и регистрација

Ако сакате да почнете со онлајн кладење на интернет прво што треба да направите е да отворите сметка и регистрирање. Отварањето сметка и регистрацијата кај онлајн кладилниците е бесплатно и многу едноставно. А единствен услов кој треба да го исполнете е тоа да сте полнолетни. За да се регистрирате треба да внесете основни податоци. Потоа што е случај кај повеќето кладилници добивате е-маил со кој треба да потврдите за дадените информации.

Единствено нешто што останува за успешно започнување со кладење е финансиски средства на вашата сметка. Некои обложувалници дури пред исплатата бараат некои додатни податоци за вас како на пример број на пасош или лична карта, потврда од телефон или слично. Секоја кладилница нуди различни и повеќе начини за уплата и исплата на добивките. А исто така таму ќе најдете и опис на начините кои ви се достапни, се со цел полесно снаоѓање.

Начини за онлајн уплата

Како што спомнавме има повеќе начини за онлајн уплата, во продолжение ги има сите подетално.

Онлајн кладење

Skrill-Moneybookers

Ова е интернет сметка (e – wallet), и претставува безбедно, сигурно и централизирано решение за интернет плаќање. Skrill – Moneybookers е наша препорака за работа со онлајн кладење и онлајн кладилниците затоа што нуди добар начин за трансфер. Со оваа сметка може да праќате и примате пари, префрлате на разни сметки и купувате на интернет. За да пратите на некого пари потребно е само да внесите негова е-маил адреса и износ кој сакате да го пратите. А и голем број на кладилници и казина го поддржуваат овај начин.

Исплатите и уплатите на сметка на кладилницата од вашата Skrill сметка е моментален, и не треба да чекате за да се процесира уплатата. Исто така нуди  и опција да имате увид на вкупниот износ на пари кои ги имате без разлика дали се тие распоредени на повеќе сметки на кладилници. Па така вие може да имате сметки во повеќе кладилници да ги споредите коефициентите, бонусите и поволностите и да уплатите. И повеќето кладилници за трансфер на парите не земаат провизија.

Уплатите на Skrill може да ги направите од MasterCard, VISA платежни картички, со банкарски трансфер, па дури и со биткоини. Провизијата за уплата со платежна картичка е околу 1,9 -2,5%, за биткоин 1%. Наша препорака е Skrill сметката да ја отворите во онаа валута во која ќе плаќате во онлајн кладилницата. На тој начин избегнувате конверзија на валутите и трошоци поврзани со тоа.

Neteller

Neteller е сличен на Skrill, исто е многу сигурен и едноставен за употреба. За да пратите на некого пари треба само да внесете износ и е-маил адреса. И скоро сите големи обложувалници го поддржуваат. Уплатата на Netller може да ги направите со MasterCard, VISA платежни картички, банкарски трансфер, па дури и со биткоини. Провизијата за уплата со платежна картичка е околу 1,9 -4.95%, за биткоин 1%.

Предноста над Skrill е тоа што Netller има поголеми лимити, и достапни картички за играчите од ЕУ. Картичките се поврзани со вашата Neteller онлајн сметка со која може да купувате и плаќате во продавници.

EcoPayz

Ова е уште еден од начините кој е сличен како предходните два. Уплатите може да ги направите со VISA платежни картички, банкарски трансфер, PlaySafe и други. Провизијата за уплата со платежна картичка е околу 2,9%, а за банкарски трансфер нема провизија. Трансфер на блиски или роднини е од една на друга EcoPayz сметка е со нула провизија. Ова е одлична затоа што има поддршка и за земји надвор од Европска Унија. Предноста е што парите може да ги чувате дури во 50 различни валути, а може да поседувате и 3 различни EcoPayz сметки.

Банкарски трансфер (wire) трансфер

Ова е уште еден метод за уплата. За да може да направите банкарски трансфер треба да имате отворено девизна сметка. Пред уплатата на страницата на онлајн кладилницата треба да ги запишете нивните податоци, адреса, име, банка, SWIFT код ili ИБАН код. Овие податоци ќе ги добиете кај интернет кладилницата кога ќе изберете банкарски трансфер на уплата. Податоците потребно е да ги предадете во банка и да уплатите.