Овај тип на кладење на хокеј не ужива голема популарност како фудбалот, рагбито или кошарката. Но хокејот има голема публика во Канада и Северна Европа.

Поради ситуацијата со неговата популарност, овај спорт привлекува поинакви интереси кога се работи за кладење.

Најпопуларна лига во холеј на мраз е Националната Хокеј Лига во Северна Америка. НХЛ се состои од 30 тимови, ширум Соединетите Американски Држави и Канада. Секој тим игра 82 натпревари по сезона, и тоа 41 натпревар на домашен и 41 на гостински терен.

Како што е случај со кошарката, и овде имаме голем број изиграни натпревари кои ни даваат доста прилики секојдневно да пронајдеме исплатливо кладење. Исто така големиот број утакмици често може да значи дека коефициентите кои аналитичарите ги одредуваат и не се баш најреални. Тоа на искусните играчи му дава одлични шанси во текот на целата НХЛ сезона.

Начини на кладење на хокеј

„Puckline“ кладењето е слично како и runline кладењето во бејзбол. Овде играчите му даваат на едниот тим хендикеп од 1.5, слично како што му даваат на бејзбол клубот 1.5 run хендикеп.

Сепак, слично како и во бејзбол, оваа врста на кладење, не е толку популарна како чистото „moneyline“ кладење (чисто кладење без хендикеп). Една од причините за ова е тоа што е комплицирана и тешка категорија за кладење. Тимскиот потенцијал за чисто кладење е многу полесно да се предвиди. Затоа што резултатите овде се ниски и имаат тенденција доста да се разликуваат.

Кладење на хокеј

Кога фаворитот има коефициент од 1.50 или помалку дека ќе победи, „puckline“ нас ни нуди интересен облог. Puckline нам исто така ни нуди прилика да ги комбинираме во кладењето. На пример, може да се кладиме дека фаворитот ќе победи, а аутсајдерот ќе покрие хендикеп од +1.5 гола. Тоа значи дека ако фаворитот победи само со еден гол, профититот е на двата облози.

Кој е на голот е многу важно во кладењето на хокеј

Голманите често добиваат ден за одмор, поготово ако нивниот тим има низа успешни утакмици. Иако тоа вероватно не е важно колку што е важен фрлач – играчот во бејзбол. Но сепак треба да се обрне внимание затоа што постои разлика од првиот голман и онај резервниот.

Затоа внимавајте на тоа кој голман ќе биде на голо, пред да ги вложите вашите пари.

Кладење на хокеј

Игра со играч помалку и казна

Уште познато е како „Power Plays“ и е важен сегмент од НХЛ утакмиците. Тоа е ситуација во која некој тим е казнет и игра со играч помалку на одредено време. Како се снајдува екипата во ваква ситуација е важна работа за нивниот исход на крајот од утакмицата. Значи, се исплаќа да се биде во тек со ваквите статистики.

  • Колку е успешен тимот кога игра со играч повеќе?
  • Колку често во такви ситуации дава гол?
  • Исто така колку добро се снајдува екипата со играч помалку?
  • Дали може да го задржат противникот со играч помалку?

Обрнувањето внимание на вакви работи ви овозможува да бидете во предност во текот на целата сезона.

Кладење на резултат во хокеј на мраз

Кладењето на вкупен број голови на утакмицата е многу важно кога се работи за кладење на хокеј. Средната вредност на постигнати голови во НХЛ натпревар е негде измеѓу 5 и 7.

Значи, како да добиеш кладејќи се на голови во хокеј? Прва работа која треба да ја правиш е да не обрнуваш премногу внимание на просекот на голови за тој тим. Просекот често ја искривува сликата. Поважно е да се прати вкупниот број голови во ситуациите. На пример, Лос Анџелес Кникс имаат просек од 5 голови по натпревар во последните 20 натпревари. Но што ако на две од овие дваесет утакмици има само по еден гол? Просекот од 5 голови ќе биде искривен заради овие две утакмици со малку голови.

Затоа, наместо да го гледате само просекот, гледајте колку често тимот оди под или над просекот на голови. На пример, ако вкупниот број голови кои кладилницата ги нуди за предстојната утакмица на Кингс 5.5, запишете колку пати во последно време оделе преку или под таа бројка на голови. Ако воочите реален тренд на зголемен или намален број на голови под или над 5.5 би требало да се кладите на тоа.

Исто така мора да се смета и на бројот на голови кој го имале двата тима на нивната последна средба. Ова ќе ти даде до знаење за тоа колку голови можеш да очекуваш на тој натпревар.

Исто така треба да се обрне внимание на тоа кој тим игра на домашен терен. Затоа што играта често зависи од тоа дали екипата игра на домашен или гостински терен. А исто така треба да знаете како се снајдува екипата кога е на домашен а како кога е на гостински терен. Сите овие статистики ќе ви овозможат полесно да дојдете до профит. Сепак за кладење на хокеј треба да го разбирате и спортот, затоа што се разликува од останатите. Во некои работи може да се пронајде сличност, но има и разлики. Овај спорт може да се каже дека е наменет за вистинските фанатици на спортовите со димамична игра и многу случувања на теренот.