Заедничко за сите оние кои се кладат, како лоша навика е тоа што се кладат според неделната статистика. Секако дека и на таков начин може да се оствари добивка, но во најголем случај тука се прават грешки. Статистика за кладење може да се употреби само доколку тоа се направи на правилен начин.

Проучување на табелите, барање низи, гледање на кого што му „треба“. Големите играчи кои уплаќаат многу пари, не се кладат така. Статистиката е одраз само за она што се счучило, а не прогноза за тоа што ќе се случи. Освен тоа, во сите двокружни фудбалски натпревари, кога се прогнозиира Arsenal – Liverpool, во статистиката за таа сезона таа утакмица не е изиграна. И многу лесно е можно следниот ден да прочитате „Прв пораз на Арсенал на домашен терен во оваа сезона“.

Статистика за кладење

Лажна статистика за кладење

Статистиката може да биде лажна, а тоа е многу лесно во фудбалот. Затоа што резултатите се со мал број поени, односно голови. Резултатот на сите 22 играчи, 6 замени и двајца тренери, во текот на 90 минути се сведува на број. А многу чесно на многу низок резултат како што се 0:0, 1:0. 1:1 и 2:1.

Фудбалот не може да се опише со бинарен состав од 1 и 0, односно „даваат гол“ или „не даваат гол“. Статистиката е само финален продукт на она што се случува на теренот. А тој финален продукт може да биде плод на една грешка во одбраната, пенал, црвен картон или погрешна проценка.

На интернет може да се пронајдат многу корисни статистики. Такви се просецен број на шутеви или ефективноста на акциите. Но тука веќе доаѓаме до она што сами може да го видиме, на пример дали некој клуб добро напаѓа. Значи сепак подобро е да се познаваат клубовите и нивните јаки и слаби страни отколку статистиката.

Мал број на повторувања

Фудбалските натпревари се играат ретко. „Формата“ може да се биде променлива, и е различно од НБА кошарката, која се игра секој ден. Во тој спорт статистиката значи повеќе за разлика од фудбалот. За рагби на пример, во кој секој тим игра само 16 утакмици во регуларна сезона статистиката е премногу детална, се води статистика дури и за „бизарни“ работи. Значи не може да и се верува на статистиката и секогаш е чекор поназад од вистинското познавање на спортот. Ако не може да се верува за спорт со 82 утакмици во 5 месеци, тогаш не може ни во спорт со 30-40 утакмици во дупло подолга сезона.

Тренингот е поважен од утакмицата

Во фудбалот, еден играч повеѓу две утакмици одработува 10 до 15 тренинзи. Тоа значи дека на следната утакмица повеќе влијание ќе имаат тренинзите отколку неговата последна изиграна утакмица. Многу работти може да се случат во текот на една недела, самиот чин на играње на натпреварот не е ништо повеќе од кулминација на случувањата од таа недела. Нема многу врска со натпреварот од претходната недела кој играчите и онака го имаат во голема мера заборавено.

На играчите на теренот навистина не им е важно да ја продолжат низата на победи со хендикеп или да дадат гол во прво полувреме. Нив им е важна само победата. И до незе нема да може да дојдат со лист хартија со статистика, и да му кажат на противничкиот тим дека мора да победат до 2:0, туку мора да се борат за победа.

Како тогаш да прогнозирате натпревар?

Рецептот е едноставен – кладете се само на онај спорт и онаа лига која стварно ја познавате. Потребно е да ги пратите утакмиците од таа лига, да гледате што повеќе пренос во живо и читате што се случува. Спрецијализирајте се за една лига до две, а за останатите пробајте да најдете некој што ги познава.

Погледнете на целата приказна од оваа страна. На пример, Динамо знае да има проблем со притисокот на домашните утакмици, а спротивниот тренер избира дефанзивна тактика. Но затоа, Динамо пак знае да изненади многу појаки тимови во гости. Го знае ли тоа некој од Холандија кој се клади на Динамо? Нормално дека не знае, тој се клади само на статистика.