Спортското обложување е игра во која обложувачот има за „задача“ да ги погоди исходите на спортските натпревари, предложени од страна на приредувачот, односно во овој случај обложувалницата.

Износот за евентуална добивка се одредува врз основа на вредноста на коефициентите помножен со вашата уплата.

Облозите се примаат врз основа на јавно објавување од билтените, односно понудата.

Понудата за обложување е составена од сите натпреварувања за кои обложувалницата организира обложување.

Понудата за обложување ги содржи следните податоци:

 • Податоци – Тука се информациите за спортот, лигата и статусот на случувањето (првенствен натпревар, натпревар од купот или пријателски натпревар)
 • Шифра – секој натпревар си има посебна и своја шифра за препознавање
 • Назив на тимовите
 • Датум и време за почетокот на натпреварот
 • Типови – тука се игрите кои може да ги играте, одсно типовите за конечниот исход на натпреварот
 • Коефициенти – вредноста на коефициентот е најважното нешто за обложувањето, односно со таа вредност се одредува шансата за победа на тимовите
 • Објаснување и додатни упатства

По правило, податоците во понудата се од информативен карактер и може да се менуваат до почетокот на спортскиот натпревар. Обично нешто што најчесто се менува се коефициентите. Вредноста на коефициентот ја утврдува обложувалница.

Можности за спортско обложување

Можностите ви се дадени во понудата, а секоја обложувалница нуди различна можност за обложување на еден исти спортски натпревар.

Ние ќе ви ги наведеме основите кои се дел од понудата на секоја обложувалница:

 • Точен резултат на одбраниот спортски натпревар
 • Резулат полувреме/крај
 • Обложување на прво или второ полувреме од натпреварот
 • Победник со повеќе голови разлика – наречен хендикеп
 • Стрелец на првиот или последниот гол
 • Повеќе или помалку голови според зададаната граница на натпреварот
 • Вкупно број голови, кошеви, корнери, картони или гемови.
 • Други видови на облози

Како што претходно напишавме, обемот на понудата и можностите за обложување се различни во сите обложувалници. Кај некој тие се поголеми, а кај други помали. Затоа вие според вашите барања одберете ја обложувалницата која вам ви одговара најмногу.